F.T.

Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, care se marchează în fiecare an în data de 25 octombrie, Tribunalul Prahova îşi va deschide, astăzi, uşile sediului său amplasat pe strada Văleni
nr. 44 din Ploiești. Sunt așteptați să ia cunoștință despre modul în care se derulează un proces şi procedurile specifice actului de justiție, dar şi despre condițiile de muncă ale magistraților și ale personalului auxiliar atât reprezentanţi ai mass-mediei, cât și grupuri organizate de elevi şi studenţi, precum și persoane interesate de aspectele menționate mai sus. Potrivit unui comunicat de presă al Tribunalului Prahova, “agenda evenimentului include vizitarea principalelor compartimente ale instanţei, prezentarea circuitului unui dosar şi a etapelor procesuale până la soluţionarea unei cauze, persoanelor interesate fiindu-le oferite materiale conţinând informaţii despre funcţionarea sistemului judiciar românesc”.
Accesul în incinta Tribunalului Prahova este permis prin poarta principală, organizatorii evenimentului precizând că prezența publicului nu va perturba activităţile curente ale instanţei.
Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiţia este un serviciu pentru cetăţeni, care le dă posibilitatea de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.
Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost instituită de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană în anul 2003, având drept principal scop creșterea gradului de transparenţă a procedurilor judiciare.