N. D.

La sfârșitul săptămânii trecute, sute de persoane, militari sau civili, au participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Caraiman, la eveniment fiind prezenți și ministrul Apărării, Margareta – Custodele Coroanei române, precum şi principele Radu.
MApN a organizat, în perioada 14 – 16 septembrie, la Bușteni, mai multe manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. După ce, vineri, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie au avut loc un simpozion și o expoziție documentară dedicate Centenarului Marii Uniri, fiind lansat și Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea – slăvitul semn de biruinţă în Războiul de Întregire a Romaniei – 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”, sâmbătă s-au organizat manifestări la monumentul Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. Aici au avut loc o serie de ceremonii, inclusiv depuneri de coroane și demonstrații de reconstituire istorico-militară, organizate cu prilejul celebrării celor 90 de ani de când a fost inaugurată. La monument au urcat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, Margareta – Custodele Coroanei, principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale din Prahova, militari ai Armatei României și foarte mulți cetățeni, inclusiv români din comunitățile istorice de peste granițe. La eveniment a participat și maestrul Nicolae Voiculeț, care a interpretat la nai inclusiv acordurile Imnului național, ceremoniile fiind încheiate cu momentul retragerii cu cântec a vânătorilor de munte. Monument istoric, construit între anii 1926 şi 1928, Crucea Caraiman a fost desemnată drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. De valoare naţională şi universală, este situat la altitudinea de 2.291 metri, având o înălţime de 39,5 metri şi care include un soclu din ciment de 8 metri. Cunoscut şi sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial, fiind executat din profile de oţel. A fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume de pe un vârf montan, fiind înregistrată oficial cu acest record acum cinci ani.
De menționat faptul că, după preluarea în administrare, proiectul de restaurare, reabilitare, conservare și amenajare a unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman a fost inițiat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, lucrările urmând să se finalizeze în 2020. În acest an a fost organizat șantierul și au început efectiv lucrările la suprastructura metalică, la rețelele exterioare electrice, urmând refacerea sistemului de iluminat și reconstituirea subsolului tehnic al monumentului. Potrivit MApN, anul viitor se vor restaura soclul monumentului și platforma de acces, urmând să fie realizate și lucrări interioare de amenajare a spațiului expozițional. Pentru anul 2020 sunt prevăzute finisajele la interiorul și exteriorului monumentului, precum și lucrări ce vizează protecția mediului, prin refacerea florei montane care ar putea fi afectată de proiectul de reabilitare.