Ieri, conducerea lărgită a PSD s-a reunit, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, desfăşurată la Parlament, cu o oră întârziere, pentru a dezbate „Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat”. Documentul a propus 19 măsuri, printre care demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi asigurarea interimatului conducerii partidului de către premierul Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Declaraţia este semnată de un „Comitet de iniţiativă” format din Paul Stănescu, vicepreşedinte al PSD, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD şi primar general al Capitalei, şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Senatului.
Liviu Dragnea a luat cuvântul în CEX şi le-a cerut pesediștilor să-și spună toate nemulțumirile, subliniind că nu vrea ca partidul să fie dezbinat. El a făcut apel la unitate, astfel încât să se meargă mai departe cu programul de guvernare. Viorica Dăncilă a luat cuvântul după Liviu Dragnea și le-a spus colegilor că nu își dă demisia și va merge pe continuitate în cazul proiectelor Guvernului. Premierul a evitat însă să spună clar dacă îl susține sau nu pe Liviu Dragnea, potrivit Mediafax. Aceleaşi surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este exclusă o nouă şedinţă a Comitetului Executiv săptămâna viitoare. Cu această ocazie ar urma să se discute şi despre activitatea din Guvern şi Parlament.
„Nu conducerea partidului şi nu Guvernul au blocat proiectele Capitalei”, i-a spus Gabrielei Firea ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în debutul şedinţei CExN al PSD de la Parlament, potrivit unor surse din partid.
Gabriela Firea, Olguța Vasilescu şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au fost printre primii lideri PSD care au luat cuvântul în şedinţa în care s-a dezbătut scrisoarea anti-Dragnea.
Potrivit surselor citate, liderii PSD care nu se poziţionează clar pro sau anti Dragnea au dorit să nu existe un vot în întrunirea de ieri a CExN şi să fie convocată o nouă şedinţă săptămâna viitoare.
Membrii CExN al PSD au intrat, ieri, în şedinţa de la Parlament pe tema scrisorii anti-Dragnea, fără telefoanele personale, au mai spus surse politice pentru MEDIAFAX.
De asemenea, înainte de începerea şedinţei PSD, tot personalul tehnic care îi însoţea pe membrii CExN a fost anunţat că nu poate să asiste la discuţii, au mai declarat pentru MEDIAFAX surse politice. În sală au rămas doar doi angajaţi din stafful preşedintelui Camerei Deputaţilor, unul dintre ei fiind Paul Ionescu, consilierului lui Liviu Dragnea, potrivit surselor menţionate.