F. T.

Reprezentanții celor două sindicate din penitenciarele prahovene – Târgșoru Nou și Ploiești – avertizează asupra unui iminent protest în stradă, în contextul în care, nici acum, după mai bine de un an de solicitări și petiții peste petiții, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor nu au dat curs favorabil cerințelor acestora. Concret, salariații celor două unități vor plata orelor suplimentare efectuate, rezolvarea deficitului de personal, salarizare corespunzătoare ș.a.m.d.
În contextul amintit mai sus, Adrian Grigoroiu, președintele Sindicatului “Equitas” din cadrul Penitenciarului de Femei Târgșoru Nou, ne-a trimis următorul comunicat de presă: “În cursul acestei luni (august – n.n.), ne vom alătura celorlalte sindicate afiliate la Federația Sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (FSANP) și vom răspunde prezent la orice acțiune de protest inițiată de către aceasta. Conducerea unității din Târgșor va fi înștiințată, cât de curând, de faptul că membrii sindicatului vor refuza să mai lucreze suplimentar. În perioada următoare (cel mai probabil zilele acestea – n.n.), vom picheta penitenciarul cu o parte a personalului, astfel încât să nu vulnerabilizăm instituția”.
Președintele Adrian Grigoroiu ne-a mai precizat că este planificată, alături de celelalte sindicate, o acțiune în fața Ministerului Justiţiei și în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor, “unde ne vom striga nemulțumirile. Adică vom ieși în stradă”.
“Printre revendicările noastre se numără plata orelor suplimentare restante (la nivelul sistemului sunt peste un milion!), plata integrală a orelor suplimentare curente, rezolvarea problemei deficitului de personal. De asemenea, dorim condiții de muncă decente și, nu în ultimul rând, aplicarea legii cadru a salarizării, în contextul în care, în prezent, personalul din penitenciare este discriminat față de celelalte categorii de bugetari”, a mai precizat Adrian Grigoroiu.
Și Gheorghe Constantin, președintele Sindicatului “Solidaritatea ” de la Penitenciarul Ploiești, ne-a confirmat faptul că membrii acestuia se vor ralia acțiunilor declanșate de către FSANP, parcurgând toate etapele legale pe care le cere legea în astfel de condiții.
Interlocutorul nostru ne-a mai precizat – și asta ca un semnal de alarmă ! – că, pentru a-și putea recupera zilele restante, la această unitate penitenciară s-au făcut unele “artificii”, în sensul că la unele secții de supraveghere, acolo unde se impunea existența a doi gardieni pentru paza persoanelor private de libertate, s-a găsit soluția de compromis, în sensul ca numai unul dintre ei să facă de pază, în timp ce al doilea gardian să îș ia o zi liberă, pentru a mai recupera din orele suplimentare restante.
Una peste alta, până la protestele care vor avea loc în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Ministerului Justiției, ambele sindicate prahovene nu exclud greva de avertisment (prin purtarea de banderole albe), manifestări în fața unităților penitenciare în care își desfășoară activitatea și alte acțiuni de acest gen.