F. T.

Numărul incendiilor înregistrate în pădurile de stat administrate de Romsilva a scăzut accentuat în primul semestru al anului, în comparație cu perioada similară a anului trecut, anunță, într-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva.
Astfel, potrivit sursei citate, în primele șase luni din cursul acestui an s-au produs 28 de incendii de pădure, în timp ce, anul trecut, în același interval de timp, s-au înregistrat 199 de incendii în pădurile din proprietatea publică a statului, administrate de către RNP !
Cu referire la pagubele produse de către incendiile din semestrul întâi al anului trecut, RNP precizează: “În urma acestor incendii, au fost afectate 84,2 hectare de pădure, dintre care 57,4 hectare la nivelul litierei, și 26,7 hectare în suprafețe de pădure regenerate natural sau artificial. Flăcările au mai distrus, tot în primele șase luni ale anului trecut, 146.550 de puieți forestieri plantați în campaniile anterioare de împăduriri, valoarea pagubelor ridicându-se la 233.537 de lei”.
În primul semestru al anului curent, cele mai multe incendii – mai menționează sursa citată – respectiv câte patru, s-au produs în pădurile de stat din județele Bacău și Caraș – Severin, în timp ce pagubele cele mai însemnate au fost produse în urma celor două incendii produse pe raza Direcției Silvice Maramureș, unde au fost distruși 111.350 de puieți forestieri plantați anterior.
Romsilva mai reamintește faptul că personalul silvic a acționat și va acționa, alături de pompierii militari, pentru izolarea și stingerea focarelor din păduri, monitorizând totodată permanent pădurile administrate, mai ales în zonele cu vulnerabilitate ridicată pentru astfel de dezastre.