Luiza Rădulescu Pintilie

În sala Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi a fost semnat recent un acord de parteneriat între trei licee din Prahova, Cernăuţi -Ucraina şi Ialoveni-Republica Moldova. „Puntea” culturală, educaţională şi de simţire românească a fost clădită prin implicarea Fundaţiei Culturale „Romeo şi Julieta la Mizil”- preşedinte Laurenţiu 6-bBădicioiu – şi a Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, cele trei instituţii de învăţământ semnatare fiind: Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, prin prof. Victor Minea-director, Liceul „Mihai Eminescu”din Carapciu, regiunea Cernăuţi-Ucraina, prin prof.Eugen Tovarniţchi-director, şi Liceul Teoretic Puhoi, raionul Ialoveni-Republica Moldova, prin prof. Maria Soltan-director.
Ceremonia semnării acordului a fost găzduită de Societatea pentru Cultură Românească din Cernăuţi şi s-a desfăşurat în prezenţa consulului general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan- diplomat de carieră şi doctor în istorie, cu preocupări ştiinţifice şi de cercetare privind problematica minorităţilor naţionale din Bucovina. De asemenea a fost prezentă şi o delegaţie a liceului prahovean „Grigore Tocilescu” din Mizil.
În baza acestui acord, cele trei licee vor desfăşura acţiuni, proiecte şi schimburi de experienţă educaţionale şi culturale comune în România, Republica Moldova şi Ucraina, în perioada 2018-2021. O primă acţiune comună va avea loc în cadrul cunoscutului Festival Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, prin participarea, în perioada 24-26 ianuarie 2019, a reprezentanţilor din cele trei state.
De altfel, intrat deja într-o frumoasă tradiţie, acest festival a avut, şi în ediţii anterioare, ca oaspeţi, participanţi de spirit şi de trăire românească din Republica Moldova şi Ucraina. Însă oficializarea acestui acord deschide noi oportunităţi de colaborare prin organizarea de schimburi de experienţă între profesori şi elevi ai liceelor partenere, cu scopul cunoaşterii reciproce şi promovării valorilor general-umane, al educaţiei multiculturale, al educaţiei pentru o cetăţenie democratică, al formării unei culturi lingvistice şi profesionale.
Interesant este şi „liantul” de semnificaţie sub care s-a deschis oficial acest acord- cel al cifrei trei, considerată cifra perfectă şi reprezentativă pentru personalitatea umană ca armonizare a trupului, a spiritului şi a sufletului- şi nu putem decât să sperăm că va fi de bun augur pentru tot ceea ce va însemna „viaţa” pe care acesta urmează să o prindă în cele trei spaţii de românitate.