Procurorii militari s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal cu privire la intervenția în forță a jandarmilor în timpul protestului de vineri seară, din București, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:În cursul zilei de 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018. De asemenea, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul de presă.
De menţionat că, în urma audierilor după violenţele de la protestul din Piaţa Victoriei, procurorii au dispus, sâmbătă noapte, reţinerea a doi bărbaţi, anunţă Mediafax.După audierile din cursul zilei de sâmbătă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis reţinerea a doi bărbaţi, în vârstă de 24, respectiv 30 de ani, aceştia fiind acuzaţi de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapte care ar fi fost săvârşite la mitingul de vineri seară, din Piaţa Victoriei. Potrivit Poliţiei Capitalei, cei doi urmează să fie prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei cu propunere de arestare preventivă, deşi iniţial sursa citată a precizat că aceştia vor fi aduşi la Tribunalul Bucureşti. Cercetările în această cauză continuă.

Ministrul de Interne: Cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se intervine în orice stat democratic

Carmen Dan, ministrul de Interne, a precizat că intervenţia jandarmilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei a fost una justificată şi că acţiunile forţelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice practicat în orice alt stat democratic. „Acţiunea nu a Carmen Danfost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici care au dorit să protesteze. Cei care s-au împotrivit aseară (n.n. – vineri seară) nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoşi. În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forţă pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice. Toţi cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară astfel de intervenţii de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit evenimentele de vineri seară a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani”, a declarat Carmen Dan.
Totodată, ministrul a mai declarat că reacţia preşedintelui ţării de a caracteriza intervenţia jandarmilor ca fiind brutală este prematură şi că nu el trebuie să se pronunţe, ci Parchetul militar. Carmen Dan s-a mai întrebat cum ar caracteriza el intervenţiile dacă protestul ar fi fost la Palatul Cotroceni. De asemenea, ministrul de Interne a mai spus că alte informaţii pe care le deţine le va prezenta în CSAT, dacă i se vor cere: „În ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici la adresa Jandarmeriei şi faţă de acţiunea Jandarmeriei. În faţa acestor acuze, am obligaţia de a face precizări. Alte aspecte pe care nu le voi comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care ţin de siguranţa naţională şi de atribuţiile dintre instituţiile din sfera securităţii naţionale”. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria. „Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele!”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.
Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 400 de persoane, printre care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD. Dintre aceste persoane, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme.
De menţionat, premierul Viorica Dăncilă a cerut SRI un raport complet, în regim de urgenţă, referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele de vineri seara şi i-a acuzat pe liderii opoziţiei că încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente.