Deputat Rodica Paraschiv

Astăzi, ţara noastră sărbătoreşte dulcea limbă română – limba noastră maternă, oficială, literară, scrisă sau vorbită, pe internet sau îmbogăţită cu elemente străine, cultivată sau ”modernizată”. Limba română este foarte importantă, este parte integrantă a identităţii noastre naţionale. Patriotismul este expresia cea mai firească a unei naţiuni, iar apărarea şi cinstirea limbii române ne defineşte ca naţie. Este bine ştiut faptul că în momente de cumpănă, statele îşi caută identitatea şi evidenţiază importanţa păstrării calităţii limbii materne.
Anul Centenarului este cel mai bun prilej pentru românii din ţară şi mai ales pentru cei din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi spiritul naţional.
Astăzi, românii de pretutindeni sunt chemaţi prin diferite manifestări să se unească, să simtă româneşte şi să îşi reamintească faptul că limba română e o comoară. Ziua Limbii Române este sărbătorită şi în Republica Moldova, pe 31 august, încă din 1990. Sufletele pereche ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului se bucură de această sărbătoare uniţi în cuget şi-n simţiri.
Vreau să le transmit fraţilor mei români că este momentul cel mai drag nouă, aşa asigurăm continuitatea noastră ca popor. Această moştenire este sfântă, de la părinţi la copii, din generaţiile trecute, până în zilele noastre.
Avem o limbă foarte frumoasă, considerată armonioasă, iar diversitatea, bogăţia şi forţa sa expresivă au fost cântate şi sărbătorite de scriitori, poeţi şi mari gânditori.
Este binecunoscut faptul că în Republica Moldova limba română este limba oficială şi limba maternă pentru trei sferturi din populaţie. De asemenea, limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.
Limba română este limbă maternă sau vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia.
Aşadar, limba noastră dulce a depăşit de mult timp graniţele ţării noastre, e cunoscută în toate colţurile lumii, drept pentru care este bunul nostru cel mai de preţ, cinstiţi-o în fiecare clipă!
La mulţi ani, dulce grai românesc!