N. D.

Asociaţia Pro Vita de la Valea Plopului este cunoscută nu doar la nivel naţional, ci şi peste hotare, nenumărate persoane sau instituţii contribuind cu fonduri pentru desfăşurarea activităţii acesteia. Astfel, Institutul Ortodox “Sfântul Vladimir” din New York a donat suma de 13.000 de dolari acestei asociaţii, informaţia fiind făcută publică de către agenţia de ştiri a Patriarhiei Române. Banii au fost colectaţi anul trecut în urma participării Institutului Ortodox din New York la o manifestare cunoscută în America –“Ziua globală de dăruire”, care este marcată la sfârşitul lunii noiembrie.
Dată fiind această campanie de donaţii, preşedintele institutului ortodox american a fost prezent recent în România, ocazie cu care a vizitat şi aşezământul social din judeţul Prahova. Banii din donaţie vor fi folosiţi pentru extinderea spaţiilor existente în cadrul amenajărilor deja realizate la Valea Screzii.
Pro Vita este o asociație coordonată de preotul Nicolae Tănase ce oferă adăpost, asistență medicală și acces la educație copiilor orfani și familiilor aflate în dificultate. Aceasta mai contribuie la sprijinul familiilor ce sunt afectate de dificultăți financiare și, de multe ori, previne decizia mamelor de a renunța la copilul încă nenăscut. Aici locuiesc peste 100 de persoane, majoritatea fiind copii și adolescenți, tineri orfani care au părăsit sistemul de stat, dar şi persoane în vârstă.
Totodată, în cadrul acestei asociaţii a fost promovat un program de prevenire a abandonului școlar prin sprijinirea materială și financiară a familiilor nevoiașe aflate în imposibilitatea susținerii copiilor în instituțiile de învățământ.