F. T.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiști de la Compartimentul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, împreună cu reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorilor, au efectuat o acţiune pe raza stațiunilor Sinaia și Azuga.
“Scopul misiunilor executate a fost prevenirea şi combaterea activităților ilicite din domeniul turismului, precum și protecția drepturilor de proprietate intelectuală. Cu acest prilej, au fost verificați nouă agenţi economici (pensiuni – n.n.), în paralel fiind legitimate și 25 de persoane. Cu acest prilej, a fost constatată o infracțiune, iar pentru neregulile identificate – atât la pensiunile controlate, cât și în ceea ce le privește pe persoanele care ar fi comis diverse abateri, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 lei”, se menționează într-un comunicat de presă al poliției prahovene.
Reamintim că și pomperii prahoveni au început de ceva timp (1 iulie a.c.), controalele pe Valea Prahovei, ce-i drept până în prezent fiind vizată doar stațiunea Sinaia. În acest context, de la începutul lunii iulie și până joi, 12 iulie, pompierii prahoveni au derulat o serie de acţiuni de verificare, de îndrumare şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la obiective cu domeniul de activitate turism în Sinaia.
Ca urmare a celor peste 60 de controale efectuate, au fost constatate mai mult de trei sute de nereguli, 200 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul verificărilor. Totuși, proprietarii pensiunilor nu au scăpat de penalizări, pompierii de la ISU Prahova aplicând 77 de amenzi, în valoare totală de peste 140.000 de lei.
Printre neregulile constatate se numără exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nefuncţionarea iluminatului de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, neactualizarea/neelaborarea actelor de autoritate şi a evidenţelor specifice de apărare împotriva incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, blocarea/reducerea gabaritului căilor de evacuare, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă, neactualizarea planurilor de evacuare în cazul producerii unei situații de urgență.