F. T.

Era un banc pe vremuri, care suna cam așa:
Șeful de ocol silvic, către un pădurar: Îmi pare rău, dar trebuie să te dau afară. De la minister ni s-a spus că nu mai sunt bani suficienți și trebuie să facem disponibilizări.
Pădurarul: Cu tot respectul, dom’ șef, prefer să lucrez în continuare. Chiar și fără salariu. Mă descurc eu. Pădurea e mare…
Astăzi, vremurile s-au schimbat: Tot mai mulți angajați ai Direcției Silvice Prahova renunță la serviciu de bună voie și nesiliți. Fiindcă nu se mai descurcă. Sau, fiindcă riscă să fie bătuți de hoții de lemne.
“Unii dintre ei au plecat să lucreze în străinătate. Alții s-au orientat către alte meserii. Ne-au spus franc în față: nu mai putem sta de pază 24 de ore din 24, în pădure. Nu vrem să ne dea cu toporul în cap vreun țigan, fiindcă de la o vreme au devenit tot mai agresivi”.
Iar ăsta nu este banc. Și nu-i povestea vreunui reprezentant al Direcției Silvice Prahova, ci una dintre întâmplările petrecute în acest an, când un individ, prins la furat cu atelajul hipo, a vrut să-i dea în cap, cu toporul, unui pădurar. Individ care, de altfel, a și fost reținut în urma unor descinderi efectuate la Vălenii de Munte, încătușat și reținut. Și nu este singurul caz.

“În unele zone, mai greu accesibile, unde avem deficit de personal silvic – iar hoții de lemne știu acest lucru -, încercăm să ținem situația sub control. Cum ? Nu de puține ori, întocmim un grafic, iar potrivit acestuia, un pădurar efectuează, pază, 24 de ore din 24. Adică zi și noapte”, ni s-a spus, pentru a nu mai știm a câta oară, de către reprezentanții Direcției Silvice Prahova.
“Care sunt principalele infracțiuni cercetate de către procurorii de la Parhetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte ? Cele de natură silvică, acestea ținând, de câțiva ani încoace, capul de afiș al fărădelegilor”, ne spunea, în urmă cu trei luni, un reprezentant al instanței de-acolo. Iar între timp, ne îndoim că situația s-a schimbat…
Da, se încearcă furtul din pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova. Da, se fură – ca peste tot în țară, ca peste tot în lumea asta – material lemnos. Statisticile întocmite pentru primul semestru al anului curent arată că din pădurile prahovene au fost sustrași 876 de metri cubi lemn, iar valoarea totală a amenzilor date s-a ridicat la furt lemne2aproximativ 530.000 de lei.
876 de metri cubi furați din pădurile prahovene, în primul semestru al acestui an. Mai puțin, mult mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, când din pădurile administrate de către Direcția Silvică sau din fondul forestier privat se furaseră, în aceeași perioadă, 1.036 de metri cubi !
Firește, moraliștii zilei de azi, afiliați la fel de fel de organizații sau simpatizanți ai acestora nu încetează să clameze: “Scrieți despre un prăpădit care fură unul – doi metri cubi de lemne cu căruța, dar de ăia care fură cu camioanele, nu !”.
Iată și datele oficiale în ceea ce-i privește pe cei care fură cu camioanele: au fost efectuate peste 5.000 de controale pe linie de transport rutier al materialului lemnos. Au fost prinși șoferi care nu aveau documente de proveniență pentru lemnul brut. Au fost confiscate sute de metri de material lemnos furat. Au fost date amenzi de peste 50. 000 de lei. Și, nu în ultimul rând, au fost întocmite dosare penale pentru lemnul furat – bușteni sau cherestea. Acum sunt pe rolul instanțelor de judecată.
Furate, repetăm, cu camioanele, nu cu atelajele hipo (căruțele). Iar dacă acest exemplu nu pare credibil, este bine de știut că poate fi confirmat atât de către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova, cât și de către jandarmii prahoveni. Adică, din trei surse, nu ?… Fiindcă, da, la nivelul Prahovei se acționează și în sistem integrat (pădurar-polițist-jandarm), pentru prinderea hoților de material lemnos. Nu de alta, dar te mai trezești cu unul care, dacă îl întrebi de ce fură, înainte de a răspunde, îți dă cu toporul în cap și apoi îți spune.
Astăzi – realitate, nu banc: Pădurarul, către șeful de ocol silvic: Cu tot respectul, vă înaintez demisia !
Șeful de ocol: – Dar ce-ți veni ?
– Nu vreau să mă ia la ochi țiganii și să-mi dea cu toporul în cap.
31 martie, 2017. Un reprezentant al Ocolului Silvic Câmpina spunea, mândru: “Aici, vom planta 3.600 de puieți. Suntem în zona Lunca Mare, locul în care pădurea își cere dreptul”.
30 iunie, 2018. Conform Direcției Silvice, din fondul forestier prahovean, hoții și-au cerut “dreptul de a fura” peste 800 de metri cubi de material lemnos.
Ajunge !