Nicoleta Dumitrescu

La sfârşitul săptămânii trecute au intrat în vigoare noile reglementări potrivit cărora paşapoartele au alte termene de valabilitate. Schimbările aduse legislaţiei privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate au făcut ca, începând din data de 20 iulie 2018, documentele de călătorie să aibă termene de valabilitate mult mai mari, respectiv 3 ani pentru persoanele cu vârsta până în 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani paşaportul urmând să aibă valabilitatea de 10 ani. Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova a început, deja, să primească solicitări de eliberare a documentelor de călătorie în străinătate în baza noului act legislativ, mai mult decât atât, încă de la începutul lunii iulie programul cu publicul a fost prelungit, având în vedere faptul că, potrivit experienţei din anii trecuţi, în lunile de vară sunt înregistrate cele mai multe cereri pentru eliberarea de paşapoarte. Iar dovada cea mai concludentă este aceea că, de la 1 iulie, zilnic au fost înregistrate în Prahova câte 300 de cereri pentru eliberarea unui paşaport, cu menţiunea că solicitările se pot face şi prin programare, în sistem online, dar şi prin prezentarea la sediul instituţiei din Ploieşti. 

Nemulţumirile românilor care călătoresc mai des în străinătate, dar mai ales ale acelora care muncesc în afara ţării, legate de timpii de aşteptare la ghişeele instituţiilor care au ca activitate primirea solicitărilor şi eliberarea paşapoartelor au făcut ca, într-un final, să fie prelungit termenul de valabilitate pentru documentele de călătorie peste hotare. Astfel, începând cu data de 20.07.2018, au intrat în vigoare modificările aduse la legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Conform acestor modificări, începând cu data menţionată, paşapoartele simple electronice vor avea următoarea valabilitate: 3 ani pentru persoanele cu vârsta până în 12 ani; 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani; 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Ca peste tot în ţară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova a început să primească solicitările de eliberare a documentelor de călătorie în străinătate în baza noilor modificări legislative încă din dimineaţa zilei de 20 iulie.

Programările online se fac în funcţie de locurile disponibile

Potrivit şefului serviciului amintit, subcomisar Larisa Zaharia, cererile pentru eliberarea paşaportului se pot face şi prin programare, în sistem online, dar şi prin prezentarea la programari pasapoartesediul instituţiei din Ploieşti, de pe strada Vasile Lupu, în clădirea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, pe bază de bon de ordine. În cazul programării în sistem online, solicitantul trebuie să selecteze o serie de opţiuni, printre care: tipul de paşaport cerut, data şi ora când doreşte să se prezinte la sediul Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova. Confirmarea va fi comunicată solicitantului pe e-mail. Dar, prahovenii care vor apela la această modalitate e bine să ştie că şi în acest caz vor trebui să aibă ceva răbdare, pentru că, deşi este vorba despre o înregistrare în sistem electronic, nu se va aplica formula…primul venit, primul servit ! Dovadă în acest sens este ziua de 20 iulie, când cei care au dorit să se programeze urmau să primească o confirmare pentru prezentarea la sediu cel mai probabil la începutul lunii august, având în vedere că, de pildă, pentru data de 30 iulie mai erau libere doar şase locuri, întrucât programările se fac în funcţie de locurile disponibile. În acest context, trebuie menţionat faptul că programările în sistem online se fac din şapte în şapte minute, în intervalul orar 8.30 până la ora 18.30 în zilele de luni şi joi, şi de la 8.30 până la 16.30 în zilele de marţi, miercuri şi vineri.

Program prelungit cu publicul

Deşi schema Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova este completă, cele 20 de posturi fiind ocupate cu personal de specialitate, având în vedere experienţa anilor trecuţi, în perioada verii s-a decis ca programul cu publicul să fie prelungit. Concret, încă începând cu data de 1 iulie, în zilele de luni şi joi activitatea este de la ora 8.30 la 18.30, iar în zilele de marţi, miercuri şi vineri – de la 8.30 la 16.30, acest program urmând să fie menţinut până la data de 1 septembrie. Iar necesitatea instituirii programului prelungit şi-a găsit justificarea având în vedere faptul că, anul acesta, dacă până la data de 1 iulie au fost înregistrate, zilnic, 150 de solicitări, de la începutul acestei luni, tot zilnic au fost înregistrate chiar şi câte 300 de cereri pentru eliberarea paşaportului. Pe de altă parte, asupra faptului că anul acesta mult mai mulţi prahoveni au fost interesaţi în obţinerea unui document de călătorie în străinătate stau dovadă statisticile: anul trecut au fost eliberate 35.336 de paşapoarte (dintre care 13.835 au fost paşapoarte temporare), iar în perioada 1 ianuarie – 20 iulie 2018 au fost eliberate 26.836 de paşapoarte (dintre care paşapoarte temporare 8.903).
În privinţa taxelor, acestea au rămas la acelaşi nivel, respectiv pentru paşaportul simplu electronic : 258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, iar pentru paşaportul simplu temporar- 96 de lei, indiferent de vârsta solicitantului.

Modificări şi în cazul eliberării paşaportului temporar

Odată cu modificările menţionate legate de valabilitate, reglementări noi au fost introduse şi în cazul eliberării paşaportului temporar. Astfel, paşaportul simplu temporar se va elibera în termenul de 14 zile calendaristice persoanelor care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic. Sunt însă şi excepţii, în sensul că paşaportul simplu pasapoarte1temporar va fi eliberat în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii doar pe baza unor documente justificative şi numai în situaţii obiective.
Şi anume: în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict; când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă; când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate; când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte; pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat; în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.