F. T.

A scăzut numărul infracţiunilor stradale… Un trend descendent s-a cunoscut şi în ceea ce priveşte furturile sau spargerile din locuinţe… Totodată, cifrele referitoare la autoturismele sparte sau furate au fost descrescătoare… Cam acestea sunt capitolele de referinţă vizavi de contravenţiile şi infracţiunile din judeţ centralizate la nivelul poliţiei prahovene.
Dar, fiindcă întotdeauna e loc şi de mai bine, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova desfășoară, până la sfârșitul anului, o campanie de prevenire a furturilor din autovehicule în municipiul Ploiești și în zona centrelor comerciale din vecinătate.
„Campania este fundamentată pe constatările polițiștilor cu privire la faptul că există numeroase persoane care, prin neglijarea unui minim de reguli de siguranță, se expun riscului de a fi victime ale furturilor din autovehicule. Acestea ( riscurile -n.n.) survin îndeosebi ca urmare lăsării bunurilor la vedere, în interiorul autovehiculelor, precum și a lăsării neasigurate (chiar și pentru foarte scurt timp) a portierelor auto”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Prahova.
Sus-amintitele neglijențe au creat, astfel, după cum se precizează în comunicatul poliţiei prahovene, „premisele pe fondul cărora se petrec cele mai multe asemenea infracțiuni, hoții apelând la metode precum spargerea geamului lateral, forțarea butucului încuietorii portierei, sau, de ce nu, deschiderea portierei neasigurate”.
Ce se fură îndeobşte din habitaclul maşinilor? „În general telefoane mobile, portofele cu bani și acte, genți, poșete, laptopuri, obiecte vestimentare, bagaje. Au existat, de asemenea, situații în care bunul vizat de infractori era de valoare mică (geantă sau portofel gol, spre exemplu), mai însemnat fiind prejudiciul provocat prin avarierea autovehiculului decât prin furtul obiectului propriuzis” (comunicat IPJ Prahova).