F. T.

Una dintre cele mai josnice metode de a păcăli oamenii – în special bătrânii – este așa numita metodă „Accidentul“, care presupune, în opinia noastră, o josnică mârșăvie.
Să le dai palpitații, în miez de noapte sau fie și zi, victimelor, spunându-le, cu voce gravă, că fiul, fiica, sora, fratele au produs un accident și sunt vinovați – deci trebuie să plătească de urgență un avocat, altfel intră la pușcărie, sau invers – că fiul, fiica, sora, fratele sunt victimele unui accident și trebuie, urgent, bani pentru doctor, care altfel „ nu îl operează” presupune, dați-ne voie să o spunem răspicat, să nu fii om. Și să dai dovadă de o mare lașitate. Și, dacă ar fi să alegem între infractorii care fac evaziune fiscală la greu, defrișează păduri ori truchează licitații și astfel de escorci, o spunem răspicat: mai repede le găsim justificare primilor, decât cretinilor care iau banii bătrânilor și nu numai, prin metoda „Accidentul“. Bănuți strânși pentru vremuri grele și pentru înmormântare. Da, pentru înmormântare, fiindcă nu ne iese din minte o întrebare a unei bătrâne văduve dintr-o comună din Prahova, care întreba în stânga și-n dreapta cum poate să-și recupereze cei 2.200 de lei, bani puși de-o parte, pentru propria înmormântare, păcălită fiind de astfel de escroci. Nu, nu ne iese din minte nici cum am fost treziți la ora 2 a unei dimineți, când ni s-a spus “ Tată, trimite-mi bani că mor”. Numai că noi nu avem copiii. Și, cu toate astea, ne-a dat toată noapte peste cap.
Da, pe ăștia care păcălesc în felul ăsta i-am pune la zid ! Și ne-am gândi dacă să apăsăm sau nu pe trăgaci !
Ieri, pentru a nu mai știm a câta oară în ultimii ani, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au descins la 17 domicilii din Constanța, Teleorman, Giurgiu și Tulcea, la persoane bănuite de înșelăciuni, înșelăciuni cărora le-au căzut victime inclusiv prahoveni.
“Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada februarie – iunie a.c., persoanele în cauză ar fi săvârșit 54 de fapte de înșelăciune.Acestea ar fi indus în eroare persoanele vătămate, contactându-le la telefon și spunându-le că o persoană apropiată este vinovată de producerea unui accident rutier grav.Pentru înlăturarea consecințelor penale ale accidentului, precum și sub pretextul acoperirii costurilor medicale generate de intervenția personalului medical, victimelor le-ar fi fost solicitate diverse sume de bani, ce ar fi fost ridicate de complici”, precizează un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova.
Prin activitatea infracțională, suspecții ar fi luat de la părțile păgubite aproximativ 700.000 de lei, iar până la ora închiderii ediției tipărite a ziarului nostru urmau să fie puse în aplicare 15 mandate de aducere, tot atâtea persoane urmând să fie audiate.