Petre Apostol

De mâine, Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti va fi, din nou, gazda echipei naţionale de volei feminin la categoria U19. Junioarele tricolore vor începe un stagiu centralizat de pregătire la Ploieşti, înainte de participarea în ultima fază de calificare la turneul final al Campionatului European, programată să se desfăşoare chiar în Sala „Olimpia”, în perioada 28 iunie – 2 iulie.
Echipa naţională a României, pregătită de antrenoarea principală Mădălina Angelescu, ajutată de „secunzii” Alexandru Comşa şi Adrian Popescu, a obţinut calificarea în ultima rundă a preliminariilor Campionatul European tot pe parchetul Sălii „Olimpia”, la finalul lunii aprilie.
Atunci, reprezentativa tricoloră a găzduit grupa F din runda a doua preliminară, obţinând două victorii, cu Belgia şi cu Franţa, însă cedând cu Belarus, toate partidele încheindu-se în tiebreak. Astfel, echipa României s-a situat pe locul al treilea în clasament, cu 5 puncte, în urma Franţei (6 puncte) şi a Belarusului (5 puncte), obţinând calificarea în ultima fază a preliminariilor din postura de cea mai bună formaţie de pe poziţia a treia din grupele rundei secunde.
În ultima fază a calificărilor, România va găzdui la Ploieşti grupa H, în care se va reîntâlni cu Belarus, urmând să se mai confrunte cu Germania (locul 2, grupa G, runda a II-a preliminară, cu şapte puncte, în urma Poloniei) şi cu Norvegia (locul 2, grupa C, runda a II-a preliminară, cu patru puncte, în urma Italiei).
În prima partidă a grupei de la Ploieşti, echipa tricoloră va întâlni Germania, după care se va confrunta cu Norvegia şi va încheia cu disputa în compania Belarusului, toate cele trei meciuri fiind programate de la ora 17:30.
Primele două clasate din grupă vor obţine calificarea la turneul final al Campionatului European, care va avea loc în Albania, în perioada 1-9 septembrie.
De menţionat că şi echipa naţională de juniori (U20) a României a început pregătirile pentru participarea în ultima rundă preliminară a competiţiei continentale, în lotul tricolor regăsindu-se şi un campion cu Tricolorul LMV Ploieşti, Ovidiu Darlaczi, care îndeplinişte rolul de căpitan. nationala feminina b
Darlaczi şi co. se pregătesc la Galaţi pentru participarea în ultima rundă a calificărilor, programată în aceeaşi perioadă ca şi la feminin şi în care vor evolua în grupa J, găzduită de Cehia. Alături de echipa României şi a ţării gazdă, în grupă au mai fost repartizate selecţionatele Serbiei şi Greciei.
În runda a doua preliminară, Naţionala României a evoluat tot la Ploieşti, în luna aprilie, învingând Suedia şi Austria, dar pierzând disputa decisivă cu Germania, pentru prima poziţie a grupei şi, implicit, calificarea directă la turneul final.
La masculin, doar prima clasată din grupă va promova la turneul final al Campionatului European, programat în perioada 14-22 iulie, în Olanda şi Belgia.