Petre Apostol

După ce, anul trecut, judeţul Prahova a găzduit Campionatele Naţionale de Ciclism pe şosea, ediţia din 2018 se desfăşoară în Ardeal, mai precis în judeţul Sibiu. Astăzi, va avea loc prima probă din cadrul competiţiei, desfăşurându-se contratimpul individual la toate categoriile de participanţi. Apoi, proba de fond se va disputa în două zile, mâine fiind programat concursul categoriilor de cadeţi, juniori, amatori şi master, iar duminică – întrecerea celor de la Elite, respectiv U23.
Printre concurenţi se numără şi sportivi prahoveni, atât CS Petrolul Ploieşti (antrenor Constantin Ciocan), cât şi CS Conpet Ploieşti (antrenor Cornel Popa) având reprezentanţi care se luptă pentru medalii.CICLISM B
Dintre cicliştii prahoveni, sportivul petrolist Valentin Vasiloiu are cele mai mari şanse la titlul naţional, tânărul din Albeşti-Muru având de apărat medaliile de aur cucerite anul trecut la juniori, atât la contratimp, cât şi la fond. În plus, elevul antrenorului Constantin Ciocan are o experienţă şi mai vastă, în prezent, faţă de anul trecut, după ce, în cursul sezonului actual, a participat la câteva curse internaţionale cu lotul României de juniori, în timp ce, în 2017, a fost prezent chiar la Campionatul Mondial.
La ediţia de anul trecut a competiţiei, la juniori a mai urcat pe a treia treaptă a podiumului la fond şi ploieşteanul Gerhard Dumitrescu, atunci component al CS Conpet, în prezent – la CS Petrolul. Component al lotului naţional de mountain bike, Dumitrescu a trecut, însă, din acest an, la categoria U23.
De asemenea, din tabăra clubului Conpet Ploieşti, Denisa Toader (medaliată cu bronz la ediţia de anul trecut, la proba de fond, la categoria cadete), Daria Gheorghe şi Ana-Elena Gheorghe au cele mai mari şanse la medalii, după ce s-au remarcat în cadrul Cupei României din acest sezon.
Ar mai fi de menţionat şi faptul că la categoria Elite, la ediţia trecută, în cadrul probei de fond, medaliat cu argint a fost sportivul ploieştean Valentin Pleşea, format la CS Petrolul Ploieşti, prezent acum în echipa CSA Steaua Bucureşti.
Proba de contratimp individual se va desfăşura pe distanţele de 30 km (Elite masculin), 20 km (Elite feminin, U23 masculin, juniori masculin, master, amatori), 15 km (cadeţi masculin, juniori feminin), 10 km (cadeţi feminin).
Traseul este într-o uşoară urcare, având o diferenţă de nivel de aproape 400 de metri, pornind din comuna Sadu spre vârful Pleşu din Munţii Codru-Moma.
Proba de fond se va desfăşura pe următoarele distanţe: 120 km (Elite/U23 masculin, juniori masculin, Elite feminin, master, amatori masculin), 60 km (juniori feminin, cadeţi, amatori, master feminin).
Traseul este unul aproape plat, în zona localităţilor Aginta (punctul de plecare şi de sosire), Chirpăr, Nocrich, Ignişu Vechi şi Bârghiş, având doar trei urcări mai accentuate spre final.