Din ziua lansării – vineri, 15 iunie – au fost subscrise titluri de stat în valoare de 80 de milioane de lei în cadrul emisiunii Centenar, care se va închide pe 6 iulie, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populaţie. Ministerul Finanţelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”, a spus Eugen Teodorovici, la un briefing de presă.
Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii şi nu pot fi răscumpărate sau vândute până la scadenţă.
Ministrul Finanţelor a mai precizat că veniturile obţinute din investirea în acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% în cazul depozitelor bancare”.
Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:
– în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018, de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
– în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018, prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban
– în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018, prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul rural.
„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română SA”, precizează MFP.
Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune. „În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori”, mai arată MFP.
„Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român şi îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente şi este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populaţiei la fel cum plăteşte şi pentru cele destinate pieţei financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.
Potrivit MFP, „emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei”.
Prospectul complet de emisiune şi orice modificări ale acestuia se publică pe www.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro şi www.posta-romana.ro.