Violeta Stoica

Curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de pe strada Rudului din Ploiești, a fost ieri arhiplină de copii, veniți să vadă echipamentele noi cu care au fost dotați pompierii prahoveni. Sărbătorind în avans Ziua Copilului, luptătorii cu focul sau pirotehniștii le-au explicat micuților cum se folosesc diferitele autospeciale de intervenție, cum se conduc micuțele ATV-uri utilizate pentru zonele greu accesibile, autoscările care ajung la înălțimi impresionante.
Prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, șeful ISU Prahova, lt.col. Mihai Drăgan și purtătorul de cuvânt al pompierilor militari prahoveni Raluca Vasiloae au fost gazdele tuturor celor prezenți la dublul eveniment organizat ieri – prezentarea noilor echipamente intrate în dotare obținute cu finanțare europeană și Ziua porților deschise pentru copii, dat fiind că astăzi se aniversează – ca în fiecare an – Ziua Copilului.
Strigăte de uimire, de bucurie și chiote de plăcere ale copiilor au înlocuit, ieri, vreme de trei ore, sirenele autospecialelor de intervenție.

Doritori sau nu de a deveni, când vor fi adulți, membri ai echipajelor de intervenție ale pompierilor, sute de copii au umplut ieri de strigăte de bucurie incinta Inspectoratului 3-p1pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” din Ploiești. Vederea echipamentelor specifice de intervenție și “cățărarea” în mașinile de stingere a incendiilor au fost principalele obiective ale copiilor veniți ieri la ziua porților larg deschise de pompierii prahoveni.
Evenimentul a fost un prilej pentru reprezentanții ISU Prahova de a prezenta publicului larg, prin intermediul presei locale, noutățile intrate în dotarea pompierilor prahoveni, echipamente de ultimă generație care le vor înlocui, încetul cu încetul, pe cele mai vechi care încă mai sunt folosite la intervenții, cum sunt autoscările “născute” în anul 3-p21978, ajunse la o vârstă venerabilă, dar încă funcționale.
Conform reprezentanților ISU Prahova, echipamentele care au fost prezentate ieri, de Ziua porților deschise, au fost achiziționate în cadrul Proiectului MULTIRISC, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Pompierii prahoveni au primit, în ultimul an și jumătate, echipamente performante care ridică gradul de eficiență în intervenții, printre care se regăsește autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime destinată misiunilor de stingere a incendiilor la clădirile înalte și salvarea persoanelor aflate la înălțime, deja utilizată în câteva cazuri. Acest echipament le dă posibilitatea pompierilor prahoveni să 3-p5intervină, pentru salvarea persoanelor blocate la etajele superioare ale blocurilor foarte înalte, cu ajutorul scării care ajunge la o înălțime de 42 de metri, mai mult decât oricare dintre clădirile existente în județul Prahova. Practic, cu această scară telescopică, pompierii pot interveni pe acoperișul oricărui imobil de pe raza județului, acest echipament având în dotare și un lift cu ajutorul căruia pot fi aduse la sol eventualele victime, fără însă ca scara să fie coborâtă. Aceeași autoscară are în dotare și un tun de refulare a apei, cu care să se intervină chiar și în imobile de 42 de metri înălțime.

 

• Alimentare cu energie electrică din… container!

3-p4Un echipament ieșit din comun este și containerul suport logistic al intervenției tip IV — iluminat (450 kVA și accesorii) — care asigură iluminatul la locul intervenției, precum și furnizarea temporară a energiei electrice pentru localități, în cazul eșecului rețelei publice de alimentare cu energie electrică. Containerul poate asigura alimentarea cu energie electrică pentru spitale, localități cu peste 200 de locuințe și alte obiective și instituții. Totodată, asigură iluminatul la locul intervenției, precum și furnizarea temporară a energiei electrice pentru localități, în cazul eșecului rețelei publice de alimentare cu energie electrică, după cum afirmă reprezentanții ISU Prahova.