S-au împlinit ieri fix 20 de ani de la momentul în care Ploieştiul – care se pregăteşte acum de “părăsirea” eşalonului trei, reuşea să intre în grupul select al oraşelor din România care au avut două echipe din Liga 1! Astra Ploieşti promova în premieră în Divizia A, cu Gabi Stan pe bancă, după o victorie obţinută pe stadionul din cartierul “9 Mai” împotriva celor de la Midia Năvodari! Defuncta Midia, unde antrenor era … Virgil Dridea şi care reuşise, cu o etapă înainte de final, să învingă la Năvodari pe FC Oneşti – rivala Astrei, la acel moment (scor 3-2 pentru constănţeni, după 2-0 pentru moldoveni la pauză)!
Cu Ioan Niculae – actualul patron, de-abia venit în Ploieşti, unde preluase rafinăria cu acelaşi nume, în tribune, cu Marian Manea – preşedintele clubului, Ion Nicu “Love”, Octavian Nan – directorul rafinăriei, Astra reuşea să-şi facă loc şi un nume în fotbalul românesc, într-o istorie zbuciumată şi plină de evenimente, în care numele clubului a rămas întipărit în mintea iubitorilor de fotbal cu tot felul de întâmplări.
Fuziunea cu Petrolul din 2003, moartea lui Vrăbioru, apoi a lui Iatan, perioada CSM FC Ploieşti, mutarea la Giurgiu, titlul de campioană a României, Cupa, două Supercupe, eliminarea echipei Lyon din Europa league, accederea în primăvara europeană dintr-o grupă cu Roma, Austria Viena şi Plzen, toate au fost “parte” din evoluţia unui club – Astra, care încă există în fotbalul românesc, lucru remarcabil, dacă facem o comparaţie cu “tabloul echipelor” de acum 20 de ani.
Revenind la ziua de 23 mai 1998, iată ce mai fac “actorii” acelor momente de glorie, când arena din “9 Mai” era arhiplină.
Să spunem că dintre “eroii” de atunci Gheorghe Rohat a rămas în cadrul clubului – unde este şeful Centrului de Copii şi Juniori. Apoi, căpitanul de atunci, Dumitrache, este secundul lui Valeriu Răchită la Snagov, Dunăreanu a ieşit din fotbal după unele probleme, Ciorea s-a retras la Hunedoara, după o bună perioadă în care a fost căsătorit în Ploieşti, fiind acum asistent medical! Pompiliu Stoica antrenează juniorii la Plopeni, fiul său, Ianis, pregătindu-se să-i calce pe urme la FCSB, un alt jucător care a fost “adoptat” de Ploieşti stabilit în zonă, după acea perioadă fiind Daniel Petroiesc care, culmea, încă mai joacă, de plăcere, în Superliga B Prahova la AS Strejnic, el fiind patron al unei firme de evenimente! Vasile Voinea a fost antrenor la Văleni, înainte de a rămâne doar cu o afacere cu transport de persoane! Fraţii Dăscălescu au revenit pe plaiurile natale, Mihai fiind preşedinte la Alba Iulia şi membru în Comitetul Executiv al FRF, singurul dintre cei care au compus “generaţia 98” despre care se vorbeşte la timpul trecut fiind mijlocaşul vâlcean Eduard Păsărică, trecut în nefiinţă în Spania, undeva în 2011.
Antrenorul de atunci al Astrei, Gabi Stan, s-a retras, între timp, acasă, la Braşov, unde cochetează cu postura de moderator TV, la o emisiune locală de sport, în timp ce secundul său, Valentin Sinescu, este salariatul Şcolii Federale de Antrenori.
Nu în ultimul rând, pentru că multe dintre evenimentele anilor 2000 s-au “prescris”, să spunem şi că mult discutata “rivalitate” dintre Astra şi Petrolul, în Ploieştiul acelor ani, s-a “consumat”, dacă este să ne luăm după toate “mărturisirile”, doar în cazul a unu-două meciuri “directe”. Restul e istorie…