N. D.

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a tras cortina peste ediția din acest an, a XXX-a, a Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu” care s-a desfășurat la Ploiești. Păstrând tradiția, în ultimele zile ale lunii martie, o multitudine de manifestări – desfășurate atât în cadrul mai multor instituții de cultură, cât și în aer liber, în mod special în parcul care-i poartă numele – au stat sub semnul ”Îngerului Blond”. Iar așa cum este specificul festivalului, în ultima zi, 31 martie, au fost acordate și premiile, festivitatea fiind desfășurată la Teatrul ”Toma Caragiu”. Astfel, preşedintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a înmânat din partea instituției pe care o conduce Alionei Grati – critic și istoric literar din Republica Moldova – Premiul pentru critică literară ,,Nichita Stănescu”. Premiul Special al Direcției Județene pentru Cultură Prahova i-a revenit Oanei Soare, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie literară „George Călinescu” al Academiei Române, iar Marele Premiu ,,Nichita Stănescu” a fost acordat de Muzeul Județean de Artă ,,Ion Ionescu Quintus” lui Jovan Zivlak – poet, eseist și critic literar din Serbia. În cadrul Galei de premiere a câștigătorilor, pianista Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Ioana Maria Lupașcu, și actorii Otilia Pătrașcu și Adrian Ancuța au evocat în cadrul unui moment artistic spiritul marelui poet prahovean.

premiu Nichita Stanescu1
De asemenea, în ultima zi a festivalului, în foaierul Teatrului ,,Toma Caragiu” a fost vernisată și expoziţia pictorului Vladimir Zamfirescu, care a primit Premiul ,,Opera Omnia”, acordat de Primăria Municipiului Ploiești.
Totodată, având în vedere faptul că, pe data de 31 martie, ”poetul necuvintelor” ar fi împlinit 85 de ani, la statuia din parcul care-i poartă numele a avut loc și o ceremonie de depunere de flori, manifestare la care au luat parte oficialităţi judeţene, profesori, elevi şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţ, dar şi poetul Adam Puslojić din Serbia, scriitorul Nicolae Băciuţ şi academicienii Eugen Simion şi Cristian Hera.