Violeta Stoica

Rețeaua unităților de învățământ din municipiul Ploiești va suferi modificări începând cu anul școlar 2018-2019, consilierii locali aprobând, în cadrul ședinței desfășurate săptămâna trecută, desființarea a două grădinițe și a unui liceu, precum și arondarea unei alte grădinițe cu program normal ca structură a unei alte unități de învățământ preșcolar de pe raza orașului.
Toate aceste schimbări au fost adoptate după ce și Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Prahova a emis avizul conform pentru organizarea rețelei școlare ploieștene aferente anului viitor, atât pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, cât și pentru unitățile de învățământ preuniversitar particular.
Astfel, rețeaua unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică – învățământ de stat – va cuprinde 54 de unități (la care se adaugă structurile aferente), trei pentru învățământul special, Palatul Copiilor și Clubul Sportiv Școlar. Pe lângă acestea, vor mai funcționa alte 20 de unități de învățământ preuniversitar particulare.

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Prahova – la propunerea reprezentanților municipalității – a avizat desființarea Grădiniței cu program normal nr. 3, a Grădiniței cu program normal nr. 7, precum și arondarea Grădiniței cu program normal nr. 8 ca structură la Grădinița cu program prelungit nr. 35. De asemenea, a mai fost avizată și desființarea Liceului Tehnologic “Ludovic Mrazek” – structură a Liceului Tehnologic “Anghel Saligny”, prin mutarea în clădirea unității cu personalitate juridică. Aceste modificări solicitate de municipalitate și avizate de Inspectoratul Școlar au și fost aprobate de către consilierii locali ploieșteni, în cadrul celei mai recente ședințe a legislativului local.
Așadar, potrivit uneia dintre anexele la hotărârea adoptată, în Ploiești vor funcționa din anul școlar viitor 54 de unități de învățământ preuniversitar de stat, unele dintre acestea având arondate alte unități rămase fără personalitate juridică.
Colegiul Național „I.L. Caragiale” va funcționa cu un număr total de 1.779 de elevi la toate formele de învățământ, Colegiul Național „Mihai Viteazul” – cu un total de 1.551 de elevi, eleviColegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” – cu 1.108 elevi, Colegiul Național „Nichita Stănescu” – cu 975 de elevi, Colegiul Național „Jean Monnet” – cu 1.606 elevi, Colegiul de Artă „Carmen Sylva” – cu 804 elevi, Colegiul „Spiru Haret” – cu 1.339 de elevi, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” – cu 1.292 de elevi, Colegiul Tehnic „Elie Radu” – cu 1.415 elevi, Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” – cu 1.268 de elevi, Colegiul Tehnic „Toma Socolescu” – cu 1.260 de elevi, Liceul Tehnologic de Transporturi – cu 610 elevi, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” – cu 1.083 de locuri, Liceul Tehnologic „1 Mai” – cu 687 de locuri, Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” – cu 1.042 de elevi, Liceul Tehnologic de Servicii „Sf. Apostol Andrei” – cu 1.165 de locuri. Școlile gimnaziale vor avea între 343 de elevi (Școala Gimnazială „Ioan Grigorescu”) și maximum 1.260 de elevi și preșcolari (Școala Gimnazială „Sfânta Vineri”). În grădinițele de stat din Ploiești vor fi 4.025 de locuri, atât în unitățile cu program normal, cât și în cele cu program prelungit.
În Ploiești vor funcționa în anul școlar 2018-2019 și 20 de unități particulare de învățământ, dintre care 10 grădinițe – toate cu program prelungit –, o școală primară, trei școli gimnaziale, un liceu tehnologic și cinci școli postliceale.

Reparaţii curente în unităţile de învăţământ

După ce au primit solicitări de la unitățile de învățământ preuniversitar de stat, reprezentanții municipalității au întocmit o listă de reparații curente, care ar trebui să fie realizate cel mai probabil în perioada vacanței de vară din acest an. La clădirile în care funcționează colegiile, liceele și școlile din Ploiești este nevoie – pe lângă igienizări – de diverse lucrări de reparații, cum ar fi la instalațiile de apă interioare sau din curtea unităților de învățământ sau lucrările de hidroizolație și la instalațiile electrice. Unele imobile necesită însă și reparații la acoperiș, ceea ce presupune că, în aceste cazuri, fondurile alocate de Consiliul Local Ploiești ar trebui să fie mai mari. Cât de mari, vom vedea, luând în considerare că pentru decontarea zecilor de lucrări necesare, municipiul Ploiești dispune de “imensa” sumă de 2,5 milioane de lei cu tot cu TVA.