Petre Apostol

În zilele de 21 şi 22 aprilie, la Belgrad, în Serbia, a avut loc a XII-a ediţie a turneului internaţional de gimnastică ritmică FIG „Ritam Cup”, organizat de Federaţia sârbă de profil, în colaborare cu Sport Club „Ritam”. La concurs au fost prezente sportive din 16 ţări, printre care s-a regăsit şi România, care a fost reprezentată la categoria junioarelor de cele două componente ale lotului naţional legitimate la CSM Ploieşti, Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan, pregătite de antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu.
Acestea, însă, au fost însoţite la competiţie doar de Liliana Băescu (şi arbitru în cadrul concursului), deoarece Simona Puiu aşteaptă să devină din nou mămică în câteva săptămâni.
Concursul de la Belgrad a reprezentat mai mult o verificare pentru cele două gimnaste ploieştene, Denisa Stoian pregătindu-se pentru Campionatele Europene şi Jocurile Olimpice de Tineret, în vreme ce Miruna Ciocîrlan – pentru Campionatul Mondial de anul viitor.
Pentru „Ritam Cup”, sportivele de la CSM Ploieşti au pregătit evoluţii cu un nivel de dificultate mai ridicat şi s-au descurcat bine, în general, Denisa Stoian fiind la doar trei zecimi de medalia de bronz la măciuci, în vreme ce în clasamentul individual s-a situat pe locul al optulea, cu un total de 51,250 puncte (la cinci puncte de ultima treaptă a podiumului alcătuit în totalitate din gimnaste din Rusia).
Cu o notă de 14,350, cel mai mare punctaj al său din concurs, Denisa a ocupat locul al patrulea la măciuci, în timp ce la cerc şi la minge s-a situat pe poziţia a şasea, respectiv a opta. În schimb, la panglică a întâmpinat ceva dificultăţi, ieşind, astfel, din calcule pentru un Top 5 în ierarhia generală.
Miruna Ciocîrlan, care este cu un an mai mică decât colega sa de la clubul ploieştean, a avut o comportare bună, obţinând două locuri 10, la minge şi la panglică, la cel dintâi obiect înregistrând şi cea mai mare notă a sa din concurs – 13,150. Gimnasta ploieşteană s-a clasat, în cele din urmă, pe locul 14, cu un total de 48,800 puncte.
De menţionat că Denisa Stoian va reprezenta România, săptămâna viitoare, la Gimnaziada 2018, competiţie organizată de Federaţia Internaţională a Sportului Şcolar, programată să aibă loc în perioada 2-9 mai, la Marrakech, în Maroc.