V. Stoica

Lovitură dură din partea Inspecției Judiciare pentru Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, înainte de Sărbătorile Pascale.
Inspecția Judiciară a anunțat – pe 5 aprilie, în Joia Mare – că a exercitat acțiunea disciplinară față de trei procurori ai serviciului teritorial care ajunsese să fie supranumit “unitatea de elită a DNA”, printre aceștia aflându-se și Lucian Onea, șeful structurii respective.
Ce spune informația făcută publică de reprezentanții Inspecției Judiciare? Că a fost exercitată acţiunea disciplinară faţă de Onea Lucian Gabriel, procuror șef al Serviciului Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, pentru exercitarea funcției cu rea credință, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1, din Legea nr. 303/2004. “În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deși cunoștea că acestea au fost depuse, conform unei înțelegeri prealabile, de o altă persoană”. O nouă acțiune disciplinară l-a vizat și pe cel care acum este suspendat din nou din funcția de procuror (al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina), dar și pe un actual procuror al DNA Ploiești. Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de “Negulescu Mircea, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcție, și Savu Alfred Virgiliu, procuror la Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. j) și t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004. S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi și a conţinutului probatoriului”.
Așa cum s-a întâmplat și în celelalte cazuri în care Mircea Negulescu a fost în atenția Inspecției Judiciare, și această acţiune disciplinară va fi înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.