Cremă sau un gel? Sunt tot felul de medicamente. Unele au scopul de a răci zona, altele produc o senzaţie de căldură, unele conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau capsaicina, un extract de ardei iute. Unele sunt pentru durere acută, altele pentru dureri cronice. Cum alegi?
Ajutorul vine sub forma unei noi revizuiri Cochrane care reunește toate dovezile actuale şi conţine rezultatele obţinute din 13 recenzii, 206 de studii individuale și în jur de 30700 de participanți, si a evaluat beneficiile și efectele unor analgezice topice (aplicate pe piele) pentru o serie de afecţiuni, scrie theconversation., preluat de MedLive.ro.
Cercetătorii au vrut să descopere dacă persoanele cu durere moderată sau severă au scăpat de durere sau s-a redus durerea cu tratament. Și comparația a fost între aplicarea unui medicament de testare și aplicarea unui medicament placebo pe piele, care a fost identic, cu excepția faptului că nu a avut niciun ingredient activ.
În primul rând, vestea bună. În afectiuni dureroase acute, cum ar fi intinderi musculare și entorse, două produse topice antiinflamatoare nesteroidiene, un gel cu diclofenac (Emulgel) și un gel cu ketoprofen au produs o ușoară ameliorare a durerii la aproximativ 70 – 80% din oameni, ceea ce a fost cu 40 până la 60% mai mult decât în cazul placebo.
Avem un rezultat bun, deoarece durerea a fost redusă de la moderată sau severă la ușoară după aproximativ o săptămână. Gelul este important, deoarece aceleași medicamente în creme sau plasturi nu au fost atât de eficiente. Este vorba despre produse pentru durere acută disponibile cu sau fără prescripție medicală. În ceea ce priveşte durerea cronică, veştile sunt mai puțin bune. În cazul afecțiunilor musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, ketoprofenul și gelul diclofenac au produs o ameliorare a durerii – după aproximativ două săptămâni – cu doar 15-20% mai mult decât un gel placebo. Există, de asemenea, un produs din ardei iute (capsaicină la o concentrație ridicată de 8%), care este util la aproximativ 10% din persoanele cu dureri de nerv. Dar este un tratament folosit de specialiști, adesea în spital. Pentru multe alte produse topice pentru ameliorarea durerii (remedii pe bază de plante, salicilate, mentol) nu avem dovezi sau dovezile sunt atât de puține că nu putem avea încredere în ele. Poate funcționa, dar dacă îl cumpărați, nu aveți idee dacă cumpărați ceva cu adevărat bun sau pur și simplu pierdeți banii. Analgezicele acestea sunt, totuşi, făcute să acţioneze la nivel local. Deși pot exista reacții locale (cum ar fi mâncărime sau roșeață), vestea bună este că efectele asupra altor părți ale corpului (cum sunt greața sau dispepsia) și reacțiile adverse grave (cum ar fi sângerarea) sunt rare.