Nicoleta Dumitrescu

La începutul acestei săptămâni, Radu Oprea – ministrul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat, în calitate de gazdă, la o întâlnire a oamenilor de afaceri prahoveni cu ambasadorul Germaniei în România, aflat în vizită la Ploieşti. Cu această ocazie, a acordat un scurt interviu şi ziarului Prahova.
– Domnule ministru Radu Oprea, la întâlnirea cu ambasadorul Germaniei, organizată la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, aţi afirmat că anul 2018 va fi, pentru România, anul investiţiilor. Ce va însemna acest lucru şi pentru Prahova, având în vedere faptul că şi dumneavoastră sunteţi prahovean?
-Prahova se află tot timpul pe agenda mea de ministru. Sunt prahovean, şi atunci când vorbesc despre judeţul meu o fac şi cu sufletul, nu doar cu raţiunea. Cred că anul 2018 va fi un an al investiţiilor.Inclusiv Prahova va fi printre judeţele care vor beneficia de investiţii. Nu vorbesc doar despre programele guvernamentale, aşa cum este Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar şi despre cele pe care le desfăşoară Ministerul Afacerilor. Şi aici mă refer la sprijinirea mediului de afaceri, la programul StartUp Nation, care va continua şi anul acesta, mult simplificat şi uniformizat, şi care va fi, în continuare, unul dintre poiectele de succes ale acestui minister. Apoi este şi partea de târguri şi expoziţii, în ideea sprijinirii mediului de afaceri ca să ajungă pe pieţe terţe. În acest context, le readuc aminte colegilor din mediul de afaceri prahovean că în cadrul ministerului Mediului de Afaceri există Departamentul de comerţ, dar şi o reţea de consiliere economică, reprezentanţii acestora stându-le la dispoziţie cu informaţii, dar şi cu ajutor, atunci când doresc să-şi dezvolte afacerile într-o ţară europeană şi nu numai. Sunt importante toate pieţele, inclusiv cele care erau tradiţionale pentru noi, cei din Prahova, mai ales în industria petrolieră, cea a construcţiilor. Şi aici mă gândesc la partea de Orient, America de Sud, unde cred că putem să facem export. Pe de altă parte, județul Prahova este promovată şi prin intermediul reuniunilor la care participă oamenii de afaceri și diplomaţi străini, aşa cum a fost cea cu amabasadorul Germaniei în România. Astfel de întâlniri vor mai fi. Dar dacă vorbim despre investiţii, şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a anunţat un program de investiţii foarte important pentru judeţ. Şi aş face referire, în acest caz, la investiţiile pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Pentru că, atunci când eşti investitor, când îţi alegi o destinaţie într-o anumită zonă, pe lângă piaţa internă, forţa de muncă de înaltă calificare, sunt importante şi serviciile în sănătate.
– Cum poate să fie ministrul Radu Oprea un ambasador al Prahovei având în vedere domeniul ministerului pe care îl conduceţi?
– Ministerul are mai multe direcţii şi componente. Una dintre ele este şi Direcţia pentru investiţii străine, care funcţionează ca un punct unic de contact, în sensul că oricărui investitor care vine, în funcţie de cerinţe, îi recomandăm potenţiale zone de interes în România. Bineînţeles că facilităm şi dialogul cu reprezentanţii celorlalte ministere. În ceea ce mă priveşte, cred că atât timp cât încurajăm exportul, voi fi un ambasador pentru oricare om de afaceri din Prahova, dar şi din ţară, care doreşte să fie prezent pe pieţele internaţionale.
– De când sunteţi la conducerea Ministerului Mediului de Afaceri, ce element nou aţi identificat care se poate aplica şi la nivelul judeţului Prahova?
– Să ştiţi că lucrurile funcţionează şi invers, eu plecând de la exemplul de bună-practică pe care Prahova l-a furnizat României, şi aici mă refer la parcurile industriale. Legea care reglementează înfiinţarea parcurilor industriale este sub o nouă formă, care vizează facilităţi fiscale, plecând chiar de la modelul parcurilor industriale prahovene. Au fost şi amendamente pe care personal le-am iniţiat, ca parlamentar de Prahova, plecând de la idei primite de la primarii localităţilor în care astăzi funcţionează aceste parcuri industriale, astfel încât să se poată aduce legislaţia la standardele şi cerinţele de care investitorii au nevoie. Deci, modelul parcurilor industriale din Prahova a fost reglementat la nivel naţional.