F.T.

Uneori nu e neapărat bine să vezi mai întâi bârna din ochiul tău, ci chiar paiul din ochiul altuia. Mai ales că „paiul“ reprezintă peste şase metri cubi de masă lemnoasă tăiată.
Tot uneori, înainte de a te lega cu lanţuri de utilaje forestiere pe motiv că, vai !, sunt tăiate pădurile virgine, este bine să vezi ce se întâmplă şi cu arborii ăştia, neîncadraţi într-o categorie atât de pretenţioasă…
Nu de alta, dar, la sfârşitul săptămânii trecute, angajaţi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova au surprins, în zona lizierei situate pe malul stâng al râului Prahova, în apropiere de uzina electrică din Floreşti, doi bărbaţi care tăiau de zor, cu ajutorul unui fierăstrău de tip joagăr, arbori.
4-b„La faţa locului a fost chemat şi un reprezentant al Ocolului Silvic Câmpina, care a constatat că unul dintre arborii tăiaţi avea la cioată diametrul de 95 de centimetri. Conform O.U.G 85/2006, al Legii 84/2007 şi al Legii 46/2008, în urma măsurătorilor efectuate s-a
constatat că volumul total de masă lemnoasă rezultată a fost de 6,419 metri cubi, rezultând un prejudiciu total de 5.148,42 de lei. Iar conform preţului de referinţă, de 164 lei lei/metru cub, materialul lemnos fără T.V.A a depăşit de 26,38 ori preţul mediu !”, se menţionează într-un comunicat de presă al jandarmilor prahoveni.
De la faţa locului a fost ridicată cantitatea de material lemnos care a fost predată Ocolului Silvic Câmpina, iar în cauză, oamenii legii au întocmit acte de sesizare a poliţiei pentru infracţiunile de ,,tăiere ilegală” şi ,,sustragere de material lemnos”, conform Legii .46/2008, Art.107, alin.1,lit”a”,Art.109,alin1,lit.a.
Însă, dincolo de cantitatea de material lemnos recuperată până la urmă de către reprezentanţii Ocolului Silvic Câmpina, dincolo de valoarea de peste 5.000 de lei a lemnului, rămân urmele unor arbori care azi sunt doar nişte biete cioate sau imagini cu căruţe ( atelaje hipo, cum se zice mai nou…), încărcate până la refuz cu lemn furat.
Ce ziceţi, vajnici militanţi ai ocrotirii pădurilor mai mult sau mai puţin virgine? De căruţele ăstora de fură ca-n codru nu vă legaţi, că de utilajele forestiere…