Petre Apostol

Pe pârtia de la Altenberg, din Germania, s-a desfășurat, la finalul săptămânii trecute, ediția cu numărul 33 a Campionatelor Mondiale de Sanie pentru juniori, competiție care a avut la start și reprezentați prahoveni de la CSO Sinaia, în delegația României.
Au fost prezente 22 de națiuni, numărând 147 de sportivi, în stafful tehnic al României regăsindu-se și antrenoarea Corina Drăgan, de la Clubul Sportiv Orășenesc Sinaia. De asemenea, de la clubul din Sinaia au participat Carmen Manolescu, la simplu feminin, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun, la dublu.
Deși a încheiat pe podium ultimele două etape din cadrul Cupei Mondiale (locul 2 la Innsbruck-Igls, Austria; locul 3 la Winterberg, Germania), aflându-se chiar aproape de calificarea la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, echipajul de dublu format din Marian Gîtlan și Flavius Crăciun nu a reușit să atace medaliile la Campionatul Mondial de juniori.
Cei doi sportivi prahoveni au stabilit al zecelea timp în prima manșă a concursului, fiind cronometrați în 41.331 secunde. Au fost, astfel, la patru zecimi de secundă de ultimul loc al podiumului provizoriu (ocupat de rușii Vsevolod Kashkin și Konstantin Korshunov) și la peste o jumătate de secundă de cel mai bun timp al manșei (stabilit de italienii Ivan Nagler și Fabian Malleier).
Gîtlan și Crăciun au stabilit și în manșa secundă tot al zecelea timp (41.017 secunde), insuficient pentru a avansa în clasament, astfel că au încheiat, în ierarhia finală, pe locul al zecelea. Cronometrați, în total, cu 1:22.248 minute, reprezentanții tricolori au fost, astfel, la 1.063 secunde de cei care au câștigat titlul mondial, Nagler și Malleier, podiumul fiind completat de Hannes Orlamunder și Paul Gubitz, din Germania (1:21.500 min.; +0.215 sec.), respectiv Kashkin și Korshunov (1:21.679 min.; +0.394 sec.).
În concursul de dublu au luat parte 22 de echipaje, pentru România mai participând Ștefan Handaric și Alexandru Ailenei, care s-au situat pe locul 17, cu timpul total de 1:23.686 minute.
În proba de simplu feminin, sportiva de la CSO Sinaia, Carmen Manolescu, a ratat calificarea în manșa finală, după ce a înregistrat ceva probleme în a doua jumătate a primei traversări a pârtiei. Astfel, deși se afla în prima jumătate a ierarhiei la început (fiind chiar pe locul 12 la primul timp intermediar), Carmen a încheiat pe locul 27 manșa întâi, cu timpul de 42.867 secunde.
Dintre cele 47 de sportive care au luat startul, doar 25 au avansat în manșa finală, sportiva prahoveană fiind la o zecime de secundă de calificare, fiind a doua sub linie. Din România a mai participat Cezara Curmei, care a încheiat pe locul 29, încheind prima manșă cu timpul de 42.936 secunde. Campioană a devenit Jessica Tiebel, din Germania (1:23.951 minute), fiind urmată, pe podium, de Tatiana Tcvetova, din Rusia (+0.422 sec.), respectiv de compatrioata sa Jessica Degenhardt (+0.434 sec.).
De remarcat că sportivii prahoveni din lotul național au reprezentat România și în proba de ștafetă pe echipe, alături de ei participând, la simplu masculin, Eduard Crăciun, de la CSTA București. Reprezentativa României a încheiat pe locul al optulea din 14 echipe, cu timpul total de 2:18.399 minute, fiind la 2.478 secunde în urma campioanei, Germania. Selecționata țării gazdă a dominat, practic, competiția, adjudecându-și victoria cu aproape o secundă avans față de următoarea clasată, Rusia (+0.953 sec.), podiumul fiind completat de Italia (+1.051 sec.).
Ar fi de spus faptul că echipajul de dublu Marian Gîtlan/Flavius Crăciun a înregistrat cea mai bună performanță din tabăra tricoloră, stabilind al șaselea timp de la dublu, fiind la trei zecimi și jumătate de primul echipaj. De asemenea, Carmen Manolescu a fost la opt zecimi de cel mai bun timp, înregistrând chiar a treia performanță la start.
De menționat că din reprezentativa României a lipsit unul dintre favoriții la Top 10 la simplu masculin, Andrei Turea, de la CSO Sinaia, care, însă, a reușit calificarea la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, fiind, astfel, în drum spre Coreea de Sud, unde săptămâna aceasta se va da startul competiției olimpice.
La proba de simplu masculin, podiumul a fost alcătuit în totalitate din sportivi germani: locul 1 – Max Langenhan (1:43.662 minute), locul 2 – David Nobler (+0.585 sec.), locul 3 – Paul-Lukas Heider (+0.687 sec.). Singurul reprezentat al României, Eduard Crăciun, s-a situat pe locul 12, cu o întârziere de 2.041 secunde față de învingător.