Calificare la Jocurile Olimpice de Tineret şi medalie de argint la un turneu internaţional

Petre Apostol

Ziua de joi, 15 februarie, va rămâne una specială pentru gimnasta Denisa Stoian, de la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, precum şi pentru gimnastica ritmică românească. La capătul unei zile maraton, în care a evoluat în două competiţii internaţionale pentru România, prezentând câte patru exerciţii de fiecare dată, eleva antrenoarelor Simona Puiu şi Liliana Băescu şi-a îndeplinit obiectivul principal, dar a mai contribuit, totodată, şi la o medalie specială pentru ţara noastră.maraton b
Născută în 2003, sportiva ploieşteană a reprezentat România mai întâi în calificările pentru Jocurile Olimpice de Tineret, care au avut loc la Palatul Sporturilor „Luzhniki”, din capitala Rusiei, Moscova. După o perioadă intensă de pregătire, începută în ultima parte a anului trecut, cu sesiuni de şase ore zilnic, într-o sală împărţită cu alte discipline sportive, Denisa Stoian şi antrenoarea Simona Puiu (care a însoţit-o pe gimnastă în lotul naţional la Moscova) au oferit ţării noastre prezenţa la Jocurile Olimpice de Tineret, în toamnă, la Buenos Aires (Argentina).
Concurând cu încă 55 de sportive din 32 de ţări pentru cele 18 locuri rezervate Europei la competiţia olimpică, reprezentanta tricoloră a avut o evoluţie bună la toate cele patru obiecte, obţinând un total de 52.600 puncte: măciuci – 12.950p, panglică – 11.300p, cerc – 13.950p, minge – 14.400p. Astfel, Denisa a încheiat pe locul 16 în clasamentul general, însă în ierarhia finală pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret s-a situat a 11-a, deoarece fiecare ţară participantă a avut drept de calificare doar cu o gimnastă.
De remarcat faptul că gimnasta ploieşteană a devansat sportive din ţări mult mai titrate în gimnastica ritmică şi care au condiţii de pregătire net superioare.
Nu a fost timp de sărbătoare, însă, deoarece după bucuria calificării la Jocurile Olimpice de Tineret Denisa Stoian a evoluat din nou pe covorul de concurs din arena moscovită, alături de Laura Aniţei, de la CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi (antrenoare Cătălina Radu), în cadrul unui tuneu internaţional pe echipe. Iar cele două gimnaste au adus echipa României pe podiumul de premiere, cucerind medaliile de argint, fiind devansată doar de formaţia Rusiei.
Denisa Stoian şi antrenoarea Simona Puiu au revenit, ieri, la prânz, de la Moscova, fiind întâmpinate la aeroport de preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, şi, din partea CSM Ploieşti, de directorul Silviu Crîngaşu, coordonatorul structurii sportive, Mihai Albu, şi de coordonatoarea secţiei de gimnastică ritmică a clubului, Liliana Băescu.
„Este o performanţă de excepţie a Denisei, care confirmă că gimnastica ritmică românească este în elita mondială. Am avut reprezentante la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, iar această calificare vine ca o confirmare a muncii bine făcute în şcoala de gimnastică ritmică românească. Fără antrenori străini, fără importuri de sportive. Sunt foarte mândră de Denisa, pentru că a trecut cu bine peste o zi foarte grea, infernală din punct de vedere al efortului, reuşind, cred eu, cea mai bună evoluţie a ei în concursurile la care a participat până acum. Este ceva nemaiîntâlnit ca o sportivă să participe la două concursuri într-o singură zi şi să aibă opt evoluţii, patru dimineaţa şi patru seara. Totodată, sunt foarte mândră că Simona Puiu a reuşit să o ducă pe Denisa în formă la această competiţie, confirmând potenţialul antrenorilor tineri români, care au dovedit că pot face performanţă”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu.