Petre Apostol

Joi seară, Comitetul Executiv (CE) al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a aprobat în unanimitate componenţa delegaţiei care va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice de iarnă, ediţie programată la PyeongChang, în Coreea de Sud, în perioada 9 – 25 februarie.
În total, România va fi reprezentată de 25 de sportivi la această ediţie a competiţiei olimpice, cu menţiunea că numărul ar putea fi mărit cu doi sportivi, în urma realocărilor. Printre cei 25 de sportivi din lotul olimpic pentru PyeongChang se regăsesc şi reprezentanţi prahoveni, disciplina sportivă de sanie fiind alcătuită în majoritate de concurenţi din Prahova.
Andrei Turea reprezintă unul dintre cei mai tineri concurenţi din lotul tricolor, fiul cel mare al directorului Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, Liviu Turea, în vârstă de 19 ani, reuşind să se califice în premieră la Jocurile Olimpice de seniori, după ce a fost prezent la competiţia olimpică destinată sportivilor între 14 şi 18 ani. De asemenea, sportivul prahovean va fi însoţit şi de către antrenorul său de la CSO Sinaia, Alexandru Comşa, tehnicianul echipei naţionale de juniori, care a fost trecut în stafful tehnic al delegaţiei României, pentru proba de simplu.
Totodată, în lotul olimpic de la sanie se mai regăsesc încă doi prahoveni formaţi la CSO Sinaia, însă care sunt legitimaţi la CSAM Bucegi Predeal, anume Raluca Strămăturaru (din Buşteni), respectiv Valentin Creţu (din Sinaia). Pentru cei doi participarea la PyeongChang reprezintă a treia prezenţă consecutivă la Jocurile Olimpice.
De asemenea, în lotul de bob 4 persoane a fost inclus şi un reprezentat al clubului de la Sinaia, Paul Muntean, sportiv în vârstă de 33 de ani, originar din Baia Mare, care a făcut parte şi din echipa de bob 4 persoane a României, la ediţia precedentă a competiţiei olimpice.
Ar mai fi de menţionat faptul că la schi alpin va participa şi Ania Caill, fostă sportivă a clubului Caraimanul Buşteni, revenită în acest sezon după o accidentare deosebit de gravă (ruptură de ligament încrucişat anterior).
Pe lista de aşteptare se află şi echipajul de bob feminin pilotat de Maria Constantin, de la CSO Sinaia, care ar putea să se alăture lotului olimpic, în urma redistribuirii locurilor de naţiune.
Purtător de drapel la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la PyeongChang a fost desemnat biatlonistul Marius Petru Ungureanu, campion mondial de juniori în 2015, la biatlon-role.
Lotul României pentru ediţia Jocurilor Olimpice de la PyeongChang 2018:
Schi alpin: Ioan Valeriu Achiriloaie, Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill – antrenori Marcel Frăţilă şi Sebastian Barbu;
Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;
Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie – antrenor Csaba Magdo-Nemeth; serviceman – Adrian Corneliu Comănescu;
Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; fizioterapist – Cristian Marian Mosoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea;
Sanie: Raluca Stramaturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Musei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);
Bob: Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob 2); Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha, Paul Muntean (bob 4) – antrenori Iulian Daniel Păcioianu (bob 2), Silviu Dan Scurtu (bob 4);
Skeleton: Dorin Dumitru Velicu – antrenoare Delia Ivaş.
Şeful de misiune al României va fi Alexandru Epuran, directorul departamentului Sport din cadrul COSR, iar adjunctul şefului de misiune este Florin Mişcă, secretarul general adjunct al COSR.