• Aroma deosebită a scorţişoarei, mirosul înţepător al usturoiului şi gustul iute al ardeiului ne ajută să scăpăm de dureri, răceli, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare. Scorţişoara este folosită ca analgezic, ameliorând durerile de burtă şi spate, dar şi sindromul de menstruaţie abundentă. Medicii recomandă consumul de scorţişoară şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscleroză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşita cronică, astm, tuse ș.a.m.d. Ardeiul iute este remediu pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor, potrivit Click.

• Există semne de alarmă că grăsimile din sânge au un nivel crescut. Xantoamele eruptive (pete de cca.1-4 mm în diametru înconjurate de un halou roşiatic) sunt descoperite când trigliceridele sunt peste 1000 mg/dl. Sunt mai proeminente pe spate, fese, piept şi extremităţile proximale. Leziunile sunt determinate de acumularea de chilomicroni (particule microscopice lipoproteinice, bogate în trigliceride, prezente în sânge după digestia grăsimilor absorbite la nivelul intestinului subţire) şi dispar gradat când trigliceridele sunt menţinute sub 1000 mg/dl, informează doctorulzilei.ro.

• Cercetătorii au descoperit că femeile diagnosticate cu sindromul picioarelor neliniştite (sindromul Ekbom) au şanse cu 43% mai mari să moară din cauza bolilor cardiovasculare, spre deosebire de cele care nu suferă de această afecţiune. ”Studiul sugerează că Ekbom reprezintă un factor de risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare asociate morţii,” afirmă Xiang Gao, profesor de nutriţie. ”Persoanele cu sindrom Ekbom au un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni cronice. Deşi cercetările anterioare nu au prezentat rezultate suficiente, analiza prezentă sugerează că xistă o legătură între sindromul picioarelor neliniştite şi mortalitatea în cazul femeilor vârstnice”, a adăugat el, citat de CSID.