Petre Apostol

Uniunea Europeană de Gimnastică a anunţat lista participantelor în cadrul disciplinei sportive de gimnastică ritmică la concursul de calificare pentru Jocurile Olimpice de Tineret. Concursul de calificare este programat pe 15 februarie, la Moscova, în Rusia, Europa având 18 locuri alocate (jumătate din numărul total) pentru cea de-a treia ediţie de vară a Jocurilor Olimpice de Tineret (sportivi între 14 şi 18 ani), care va avea loc în perioada 6-18 octombrie, la Buenos Aires, în Argentina.
La gimnastică ritmică, pentru această ediţie a competiţiei olimpice s-au luat în calcul sportivele născute în anul 2003, iar România va fi reprezentată de către gimnasta Clubului Sportiv Municipal Ploieşti – Alexandra Denisa Stoian. Pentru unul dintre cele 18 locuri alocate Bătrânului Continent, eleva antrenoarelor Simona Puiu (care o va însoţi pe sportivă la concursul de la Moscova) şi Liliana Băescu se va lupta cu încă 57 de gimnaste din 34 de ţări, cu menţiunea că există un singur loc de naţiune rezervat pentru calificarea la întrecerea de la Buenos Aires.
Denisa Stoian a început, încă de la finalul anului trecut, un program de antrenament intensificat în vederea participării în calificările pentru Jocurile Olimpice de Tineret, petrecând în sala de sport câte şase ore pe zi, deşi, din păcate, nu dispune de condiţii optime de pregătire. Sportiva ploieşteană a fost prezentă, de curând, şi la o acţiune de verificare la Bucureşti, la care au participat coordonatoarea lotului naţional, Maria Gîrba (antrenor emerit), preşedintele forului românesc de specialitate, Irina Deleanu, antrenoarea Simona Puiu, precum şi patru arbitre internaţionale – Alexandra Piscupescu, Nela Jipa, Ştefania Chiriac (expertul tehnic al Federaţiei Române) şi Liliana Băescu.
În timpul sesiunii de lucru, întinsă pe durata a şase ore, s-au luat deciziile privind compoziţiile pe care Denisa Stoian le va prezenta în cadrul concursului de calificare de la Moscova, urmărindu-se cu prioritate calitatea execuţiei şi respectarea întocmai a Codului de Punctaj, care, de la începutul lunii viitoare, va avea reguli şi mai stricte. La întrecerea din Rusia, gimnastele vor evolua la toate cele patru obiecte de concurs într-o singură zi, astfel că vor fi foarte importante şi pregătirea fizică, dar şi cea psihică.
De remarcat faptul că Denisa Stoian a mai fost prezentă pentru România la o competiţie majoră, în urmă cu doi ani, făcând parte din echipa de junioare a ţării noastre la Campionatul European, disputat la Holon, în Israel. La acea competiţie, prima participare a sa la un asemenea eveniment de amploare, gimnasta ploieşteană a avut o comportare foarte bună, fiind a şaptea dintre sportivele născute în 2003, ceea ce oferă încredere în şansele sale la calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina.
La ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de Tineret, desfăşurată la Nanjing, în China, în 2014, România a fost prezentă în cadrul concursului de gimnastică ritmică (pentru prima oară la această competiţie) prin Ana Luiza Filiorianu, care a încheiat pe locul al patrulea la individual compus, sportivă care, în prezent, este pe locul 17 în clasamentul mondial.
Ar mai fi de spus faptul că în celelalte zone ale lumii, calificările la Jocurile Olimpice de Tineret de anul acesta vor avea loc astfel: Asia – 31 mai-3 iunie, la Kuala Lumpur (Malaezia), America – 9-16 iunie, la Buenos Aires (Argentina), Africa – 26-28 aprilie, în Egipt, pentru Oceania nefiind încă stabilite data şi locul.