Se ştie că alimentaţia sănătoasă ajută organismul şi sprijină acţiunea sistemului imunitar în lupta cu bolile, dar care ar putea fi legătura dintre consumul de müsli şi prevenirea artritei?
Un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg arată că o dietă alimentară bogată în fibre poate avea o influenţă pozitivă asupra organismului în lupta cu bolile inflamatorii cronice şi ajuta la întărirea sistemului osos. Noile constatări au fost publicate recent în revista de specialitate „Nature Communications,” informează fau.eu, citat de MedLive.ro. Ideea că dieta alimentară are o influenţă majoră asupra bunăstării organismului are la bază sănătatea microbiomului uman: o floră intestinală sănătoasă este alcătuită dintr-o varietate de bacterii care ne populează intestinul. O persoană adultă transportă, în medie, aproximativ două kilograme de bacterii benigne. Acestea susţin digestia prin descompunerea fibrelor în componentele lor individuale, care pot fi cu mult mai uşor absorbite de către organismul uman. Un alt proces care însoţeşte acest mecanism natural al organismului este acţiunea acizilor graşi cu lanţ scurt, deosebit de importanţi pentru sănătatea organismului şi sursa de energie cu efect antiinflamator ce stimulează mişcările intestinale. De asemenea, bacteriile ne susţin organismul şi în lupta împotriva agenţilor patogeni ce se află la nivelul tractului gastro-intestinal. În esenţă, flora intestinală ne poate proteja împotriva apariţiei bolilor şi împiedică răspândirea agenţilor patogeni în organism. Noul studiu arată că nu bacteriile intestinale, ci mai degrabă metaboliţii acestora sunt cei ce susţin sistemul imunitar şi au un efect benefic în lupta împotriva declanşării bolilor autoimune, precum este artrita reumatoidă. Deşi modul în care bacteriile intestinale şi sistemul imunitar conlucrează pentru a preîntâmpina apariţia bolilor este în continuare un mister, oamenii de ştiinţă îşi propun să afle care sunt acţiunile pe care le putem adopta pentru a stimula sănătatea microbiomului uman. Pentru a determina acest lucru, cercetătorii s-au concentrat în studiul lor asupra a doi compuşi chimici ce apar în organism ca rezultat al procesului de fermentare declanşat de bacteriile intestinale: propionatul acizilor graşi cu lanţ scurt şi butiratul, ce au un rol important pentru susţinerea funcţionalităţii articulaţiilor. În demersurile lor, oamenii de ştiinţă germani au reuşit să demonstreze că o dietă sănătoasă bogată în fibre are capacitatea de a schimba microbiomul uman de aşa natură încât în organism să apară mai mulţi acizi graşi cu lanţ scurt.
Raportul acestora arată, de asemenea, că o concentraţie mare de acizi graşi cu catena scurtă susţin sănătatea maduvii osoase. La acest nivel propionatul determină şi o reducere a numărului de celule osoase degradate, încetinind considerabil deteriorarea sistemului osos. „Am reuşit să demonstrăm că o dietă alimentară ce susţine sănătatea microbiomului uman are un puternic efect antiinflamator şi susţine densitatea osoasă. Constatările noastre deschid o nouă cale pentru dezvoltarea de terapii inovatoare de tratare a bolilor inflamatorii comune, precum osteoporoza. Deşi pentru moment nu putem oferi noi recomandări cu privire la schimbarea dietei alimentare, consumul zilnic de musli şi introducerea fructelor şi legumelor în regimul alimentar pot ajuta la menţinerea unui microbiom sănătos, ce susţine la rândul lui sănătatea întregului organism,” declară Dr. Mario Zaiss, autorul principal al studiului.