Violeta Stoica

Cât de costisitoare va fi construirea unui penitenciar cu 1000 de locuri în comuna prahoveană Berceni, din moment ce numai realizarea studiului de fezabilitate a fost estimată la o valoare de 1,6 milioane de lei fără TVA? Răspunsul la această întrebare probabil va fi dat peste ani, atunci când Ministerul Justiției va reuși să ducă la îndeplinire planul referitor la construirea unei închisori moderne, care să țină cont de prevederile europene în materie, în comuna prahoveană Berceni, pe locul unei foste unități militare, din satul Moara Nouă.
Despre penitenciarul de la Berceni se vorbește de mulți ani, însă doar recent au început să se pună la punct anumite proceduri premergătoare realizării construcției propriu-zise. Se pare – dacă punem la socoteală toate prevederile din caietul de sarcini – că viața în închisoare ar putea deveni mai luxoasă decât viața în “libertate”.

La mijlocul acestei săptămâni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că în ședința de guvern a fost prezentat un memorandum cu tema oportunității finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect cu fonduri externe rambursabile, fără detalii, însă, în afara informațiilor referitoare la posibilitatea construirii penitenciarelor de 1000 de locuri la Berceni- Prahova și la Unguriu – Buzău. Ceea ce nu se spune de către oficiali este că, în prezent, Penitenciarul Ploiești – autoritatea contractantă a studiilor de prefezabilitate și fezabilitate destinate apariției noii închisori de la Berceni – satul Moara Nouă – a deschis deja ofertele depuse de firmele participante la procedura de achiziție simplificată pentru atribuirea acordului-cadru de întocmire a studiilor de fezabilitate pentru obiectivul de investiții P47 Berceni. Opt societăți s-au înscris în cursa pentru elaborarea studiului de fezabilitate al noului penitenciar din comuna Berceni, urmând ca – potrivit documentației de atribuire – până la finalul acestui an să se încheie etapa de evaluare a ofertelor depuse de SC Avitech Co SRL Voluntari, SC Uti Grup SA București, Pacic Proiectare și Antrepriză Construcții Industriale și Civile SRL București, SC Aduro Impex SRL București, SC S&M Expert Project SRL Iași, Dat Constructive SRL localitatea Roșu, Tecnic Consulting Engineering Romania SRL București și Leviatan Desing SRL.

Condiţii de invidiat în viitorul penitenciar

3-aCurtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat, la data de 25 aprilie 2017, hotărârea-pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României (nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 și 68191/13) în ceea ce privește condițiile de detenție din închisorile și centrele de reținere și arest preventiv din România, hotărâre care a devenit definitivă. CEDO a solicitat statului român ca, în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, să prezinte, în cooperare cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, un calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor care să soluționeze problema supra-aglomerării și îmbunătăţirea condițiilor de detenție, fiind necesară asigurarea unei suprafețe aferente unei persoane private de libertate pentru cazarea în comun de 4 mp.
Costurile pe care le vor avea lucrările de construire a noului penitenciar de 1000 de locuri de la Berceni ar putea fi extrem de mari, dacă punem în balanță faptul că doar studiul de fezabilitate ar putea costa 1,6 milioane de lei! Dincolo însă de acest raport, documentația prezentată la procedura de achiziție pentru întocmirea studiului de fezabilitate precizează ceea ce ar trebui să apară pe locul fostei unități militare de la Moara Nouă-Berceni.
Construit pe un teren eliberat parțial de clădirile fostei unități militare, viitorul penitenciar va cuprinde un sector al administrației închisorii și un sector pentru deținerea persoanelor lipsite de libertate. Potrivit temei de proiectare, în sectorul de deținere vor fi amplasate foișoare de supraveghere, puncte de control, pavilion primire deținuți, pavilion vizite, punct de alimentație (bucătărie și depozitări), pavilion carantină, pavilion infirmerie, pavilion spălătorie și depozit de obiecte personale ale deținuților, pavilion izolator, o unitate de detenție formată din două pavilioane de detenție cu câte 25 de celule, cu corp de legătură între ele, curte de plimbare și spațiu de joc, un pavilion multifuncțional cu unități de maximă siguranță, un alt pavilion de detenție-rezervă, un teren de sport multifuncțional sau sală de sport, zone de protecție. Unitățile cu regim închis vor fi formate din nouă clădiri pentru câte 100 de persoane, iar unitățile de maximă siguranță – două clădiri pentru câte 50 de persoane. În afara celor precizate anterior, noul penitenciar de la Berceni ar trebui să aibă și un… teren de fotbal agrementat FIFA, categoria II, ceea ce înseamnă că în închisoarea de lângă Ploiești s-ar putea organiza chiar și meciuri oficiale! Pentru un teren de fotbal de dimensiuni standard, pentru 11 jucători, FIFA definește dimensiunile minime de 45m x 90m și dimensiuni maxime de 90m x 120m. Pentru meciurile oficiale sau competiții internaționale, FIFA a stabilit măsurători minime ale terenului de fotbal la 64m x 100m și maxime la 75m x 110m. În tema de proiectare se arată că terenul de fotbal de la închisoarea din Berceni ar trebui să aibă dimensiunile de 105×65 de metri, ceea ce înseamnă că s-ar încadra în specificațiile FIFA. Terenul de joc va fi împrejmuit cu plase sudate cu o înălțime de patru metri, supraînălțate cu sârmă ghimpată cu lamele tăietoare.

1,62 milioane de euro, sancţiuni în 2016 pentru statul român

Unul dintre argumentele pentru ridicarea de noi penitenciare în România este binecunoscut: hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva țării noastre din cauza situației din închisori. Statul român a fost sancționat prin 510 hotărâri și decizii date de CEDO, costurile totale ale acestor amenzi ridicându-se la 3,13 milioane de euro și 10.000 de franci elvețieni, anul 2016 fiind unul “prolific” din acest punct de vedere. Anul trecut, prin cele 313 hotărâri și decizii pronunțate de CEDO împotriva statului român s-a adunat suma totală de plată a despăgubirilor de 1,6 milioane de euro.
Aproape toate aceste hotărâri se referă la condițiile de detenție, în special la lipsa asigurării spațiului minim individual al fiecărui deținut în parte.