Tricolorul LMV Ploiești – CS Unirea Dej 3:0 (25:22, 25:23, 25:20)

Petre Apostol

Sala: „Olimpia”, Ploiești; spectatori: 400.
Tricolorul LMV: Laurențiu Lică 16 puncte (7 puncte de break) – 12/27 în atac (44%), 4 blocaje, Bogdan Olteanu (cpt.) 10p (3) – 10/19 (53%); 13% recepție pozitivă/0% perfectă (8 recepții), Julian Bissette 5p (3) – 1/6 (17%), 4 blocaje, Cristian Bartha 1p – 1/3 (33%), Gjis Jorna 8p (2) – 7/14 (50%), 1 blocaj; 44% rec. poz./37% perf. (27 rec.), Nikita Stulenkov 5p (2) – 1/2 (50%), 3 blocaje, 1 as – Philipp Kroiss 64% rec. poz./55% perf. (11 rec.); au mai jucat: Aleksandar Milivojevic 2p (1) – 2/4 (50%); 67% rec. poz./67% perf. (3 rec.), Alexander Kullo 0/2 (0%), Jose Carrasco, Pavel Dushkov; rezervă neutilizată: Ovidiu Darlaczi.
Total echipă: 47 puncte (18 puncte de break) – 34/77 în atac (44%), 12 blocaje, 1 as; 46% recepție pozitivă/38% perfectă (50 recepții); 4 erori în atac, 7 erori la recepție, 14 erori la serviciu (73 servicii).
Antrenori: Sergiu Stancu, Mădălin Marinescu.
CS Unirea: Dragoș Răileanu 1 punct (1 punct de break) – 1/2 în atac (50%), Igor Didorciuc 9p (2) – 7/16 (44%), 2 blocaje; 50% recepție pozitivă/38% perfectă (16 recepții), Mihai Coasă (cpt.) 5p (2) – 2/7 (29%), 2 ași, 1 blocaj, Andrei Grigoraș 14p (5) – 12/30 (40%), 1 as, 1 blocaj, Silviu Suson 9p (4) – 7/18 (39%), 2 ași; 47% rec. poz./30% perf. (30 rec.), Natan Săvan 7p (3) – 3/5 (60%), 4 blocaje – Vlad Kantor 38% rec. poz./23% perf. (13 rec.); a mai jucat: Andrei Mihalescu; rezerve neutilizate: Vasile Talpă, Eduard Catrina, Timofei Chisleacov, Sergiu Tămășilă, Marius Dascălu.
Total echipă: 45 puncte (17 puncte de break) – 32/78 în atac (41%), 8 blocaje, 5 ași; 46% recepție pozitivă/31% perfectă (59 recepții); 9 erori în atac, 5 erori la recepție, 16 erori la serviciu.
Antrenori: Marius Dascălu, Tibor Szilagyi.
Arbitri: Cosmin Tudorache şi Bogdan Stoica, ambii din București.
Observator FRV: George Peicea, București.

Gustul amar al eliminării din CEV Challenge Cup înainte de a ajunge în faza principală a fost îndulcit cu cea de-a zecea victorie obținută în Divizia A1 de echipa de volei Tricolorul LMV Ploiești. Echipa antrenată de Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu a întâlnit, sâmbătă seară, în Sala „Olimpia”, pe CS Unirea Dej, într-un meci contând pentru ultima etapă din faza I a campionatului.
Iar pentru Olteanu și compania a reprezentat o repetiție bună în vederea următoarelor două partide foarte importante care urmează, ambele cu Steaua București, mai întâi în prima rundă din returul campionatului (acasă, 9 decembrie, ora 15:30), apoi în manșa retur din Cupa României (în deplasare, 13 decembrie, ora 20:00). Jocul de sâmbătă a fost o repetiție bună deoarece, la revenirea lui Andrei Grigoraș la Ploiești din postura de adversar, CS Unirea Dej a oferit o replică pe măsură ploieștenilor, așa cum era de așteptat, în ciuda faptului că ardelenii se află în a doua parte a clasamentului.
Totuși, în debutul setului întâi, Tricolorul LMV părea să aibă parte de un meci simplu, după ce Olteanu, Jorna și Lică au desprins gazdele la trei puncte, scor 6:3, respectiv 8:5. Grigoraș, însă, unul dintre liderii din campionat pe postul de universal, a readus echipa din Dej în joc, egalând situația de pe tabelă, prin trei puncte consecutive, printre care inclusiv un punct din blocaj.
Pentru ploieșteni a răspuns omologul lui Grigoraș de pe postul de universal, principalul marcator de la Tricolorul LMV, cel mai valoros voleibalist român al anului trecut, Laurențiu Lică, menținând gazdele în avantaj. Iar Lică, Jorna și un mic ajutor de la oaspeți, printr-o eroare, au refăcut ecartul de trei puncte în favoarea ploieștenilor, scor 12:9.
CS Unirea nu a cedat lupta, elevii tânărului antrenor Marius Dascălu găsind slăbiciunile din defensiva gazdelor, întorcând rezultatul de pe tabelă, după un parțial de 5:1. Mai mult, după ce Jorna și Lică readusese echipa ploieșteană în frunte la al doilea timeout tehnic, scor 16:15, Grigoraș și Didorciuc (cu un blocaj) au anulat revenirea gazelor, prin trei puncte la rând, oferind oaspeților un avantaj chiar de două lungimi, scor 18:16.
Dar, erorile din atac ale celor doi au ajutat Tricolorul LMV să reintre în joc, iar Lică și Bissette au completat revenirea, ploieștenii punctând de cinci ori la rând. A fost momentul decisiv, practic, ardelenii forțând prea mult la serviciu (trei erori), apoi, iar, la adăpostul avantajului de trei puncte, Tricolorul LMV a gestionat perfect finalul setului, pe care și l-a adjudecat cu scorul de 25:22, Stulenkov închizând actul cu un blocaj.
Setul secund a început sub semnul erorilor în tabăra prahovenilor, care au oferit, astfel, inițiativa oaspeților, fostul coechipier al lui Lică la SCM U Craiova în sezonul trecut, Suson, și Didorciuc desprinzând pe CS Unirea la două lungimi, scor 4:2, respectiv 6:4. Stulenkov și Olteanu au anulat avantajul ardelenilor, iar eroarea din atac a lui Grigoraș a adus echipa ploieșteană în frunte, scor 7:6.
S-a mers, apoi, side-out, până la 13:13, când Lică a fost de neoprit pentru jucătorii oaspeți, iar Olteanu și Bissette au completat o serie de cinci puncte consecutive a ploieștenilor, care păreau să fi rezolvat soarta setului. Nu a fost, însă, suficient, deoarece Grigoraș și, în special, căpitanul Coasă au readus oaspeții în joc, după un parțial de 4:1. Iar Didorciuc și Săvan, prin două blocaje, au restabilit egalitatea, în cele din urmă, scor 21:21.
Au urmat câteva erori de ambele părți, pentru ca Lică să ofere victoria ploieștenilor în cel de-al doilea set, printr-un blocaj și un atac decisiv, care a închis tabela la scorul de 25:23.
În prima parte a setului al treilea, Tricolorul LMV părea, din nou, să fie în control, având iniţiativa, Olteanu, Stulenkov, Jorna şi Lică desprinzând echipa gazdă la două puncte, scor 6:4, pentru ca, puţin mai târziu, Bissette, cu un blocaj, să mărească ecartul la trei lungimi, scor 10:7. A urmat, însă, o serie foarte bună de servicii a lui Suson, care a bifat inclusiv doi aşi consecutiv, iar Grigoraş şi Săvan au contribuit la revenirea oaspeţilor, care au preluat conducerea, după un parţial de 6:1.
Ploieştenii au replicat prin Stulenkov, care a reuşit unicul as al gazdelor, Tricolorul LMV întorcând rezultatul de pe tabelă, intrând la al doilea timeout tehnic în avantaj minim, scor 16:15. A fost momentul decisiv, practic, deoarece căpitanul oaspeţilor, Coasă, a primit 9-bcartonaş roşu pentru proteste, urmat şi de Răileanu, nemulţumit, de asemenea, de decizia arbitrului, iar scorul a devenit imediat 18:15 în favoarea gazdelor.
Lică a completat seria ploieştenilor cu un blocaj, iar lipsa de concentrare a oaspeţilor i-a costat, Olteanu şi co. desprinzându-se la 21:16. Grigoraş, Didorciuc şi Suson au mai echilibrat jocul şi scorul de pe tabelă, însă Tricolorul LMV a gestionat şi de această dată foarte bine avantajul creat, adjudecându-şi setul cu scorul de 25:20, punând punct, astfel, meciului, obţinând cea de-a zecea victorie din campionat.
De menţionat că mai mulţi suporteri au venit în sprijinul iniţiativei clubului ploieştean de a oferi cadouri copiilor dintr-un orfelinat din oraş, acţiune programată pe 6 decembrie, aducând, cu această ocazie la sală mai multe jucării de pluş, adunate de copiii de mingi ai echipei înainte de startul partidei de sâmbătă.