Pachetele nu vor ajunge anul acesta, pentru că nu s-au finalizat procedurile de achiziţie

Violeta Stoica

Ploieștenii care au fost în anii trecuți beneficiari ai pachetelor de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană ar putea să rămână cu buza umflată din acest an, pentru că modificările survenite în programul care se derulează în România pentru ajutorarea persoanelor dezavantajate vor conduce la scăderea drastică a numărului celor care vor mai sta la rând la Cantina de Ajutor Social din Ploiești pentru a-și primi pachetele inscripționate cu drapelul UE.
Potrivit datelor preliminare pe care le-au pus pe hârtie reprezentanții Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, doar aproximativ 2.200 de ploieșteni – din cei circa 15.000 de beneficiari de anul trecut – se vor mai încadra în condițiile stabilite pentru a primi pachetele cu ajutoare alimentare și produse de igienă prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.
Mai mult decât atât, pentru că se întârzie cu procedurile de achiziție a produselor, pachetele nu vor ajunge în acest an la ploieștenii care vor mai fi în rândul acelora care se vor mai încadra în condițiile stabilite de modificările intervenite în acest an.

Deși reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se arătau optimiști că ar putea să distribuie înainte de Sărbătorile de Iarnă pachetele cu produse achiziționate pentru beneficiarii Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), după cum stau lucrurile în prezent, ar fi bine dacă pachetele cu ajutoare de la UE vor ajunge la destinatari măcar înainte de Sărbătorile Pascale!
Din cauza faptului că procedurile de modificare a legislației naționale privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate au fost greoaie în cursul acestui an, dar și din cauza întârzierii licitației pentru încheierea unui acord-cadru destinat furnizării produselor alimentare, dar și de igienă, care vor fi incluse în pachetele de la UE, beneficiarii vor mai avea de așteptat, așa cum s-a mai întâmplat și în alți ani.
Cea mai importantă schimbare, însă, va fi scăderea drastică a numărului de beneficiari. Astfel, la Ploiești, de exemplu, dacă în anii trecuți se înregistrau 15.000 și se ajungea chiar și la 17.000 de beneficiari, potrivit calculelor estimative realizate până în prezent de reprezentanții ASSC Ploiești, după modificări nu vor mai fi mai mult de 2.200 de ploieșteni care vor primi ajutoarele.

• Condiţii restrictive și justificări pentru anumite categorii de beneficiari

În afara faptului că ajutoarele ar putea fi distribuite de patru ori în fiecare an, potrivit modificărilor – încă nu foarte clare – privind modalitatea de acordare a produselor alimentare și a produselor de igienă (mai nou), vor fi mult mai puține categorii de persoane care vor avea dreptul să le primească.
Pentru că un regulament clar privind distribuirea pachetelor va apărea abia după modificarea hotărârii de guvern privitoare la aplicarea programului de ajutorare a persoanelor dezavantajate, există informațiile publicate în Ghidul solicitantului pentru acordarea de pachete cu ajutoare alimentare și produse de igienă pentru anul 2017/2018.
În acest document se arată care vor fi alimentele propuse pentru pachetul cu ajutoare: 4 litri de ulei, două kilograme de zahăr, 6 kilograme de făină, 4 kilograme de mălai, 4 kilograme de orez, două pungi a câte 400 de grame de paste făinoase, trei conserve de carne de porc a câte 300 de grame, cinci conserve de carne de vită a câte 300 de grame, cinci cutii de pate de ficat a câte 200 de grame și o cutie de 700 de grame de compot din fructe.
Pe de altă parte, de anul viitor, când pachetele ar trebui în cele din urmă să ajungă la beneficiarii rămași în categoria celor care se încadrează în noile condiții, de două ori pe an vor fi distribuite și pachete cu produse de igienă, care ar trebui să conțină cinci periuțe de dinți, trei paste de dinți de 100 de ml, cinci săpunuri solide, două sticle de 400 ml de șampon pentru copii, două sticle de 250 de mililitri de șampon pentru adulți și trei pungi de detergent de rufe manual, de câte 900 de grame fiecare.
De anul viitor, se vor încadra în rândul beneficiarilor pachetelor cu ajutoare de la UE – potrivit ghidului solicitantului – doar persoanele care primesc venit minim garantat, cele care primesc alocația pentru susținerea familiei, precum și persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață (victimele calamităților ori ale violenței domestice, precum și persoanele care nu mai au locuință). În aceste ultime cazuri, se vor acorda pachetele doar pentru o perioadă limitată de timp, iar numărul persoanelor din acestă categorie nu trebuie să depășească 10% din totalul persoanelor din celelalte două categorii precizate anterior.
Instituțiile partenere (cum ar fi Instituția Prefectului sau primăriile, respectiv serviciile sociale aparținând autorităților locale) au obligația de a justifica încadrarea persoanelor în cele trei categorii de beneficiari.
În prevederile din ghidul solicitantului elaborat pentru programul destinat acordării produselor alimentare și de igienă nu mai sunt precizate anumite categorii de persoane care până acum aveau dreptul de a primi pachetele cu ajutoare de la UE, printre care se află persoanele cu handicap, șomerii sau pensionarii cu venituri mici.