Manuscrisul volumului „Les Cent Vingt Journées de Sodome”, scris de marchizul de Sade, şi cel al seriei „Manifestes du surrealisme”, de Andre Breton, loturile vedetă ale primei licitaţii dedicate bunurilor deţinute de compania Aristophil, acuzată de organizarea unei ample escrocherii în detrimentul micilor investitori, vor rămâne în Franţa, după ce au fost incluse în patrimoniul naţional, informează AFP, preluată de Agerpres.
Această măsură interzice scoaterea în afara teritoriului naţional francez a acestor documente excepţionale, care ar fi trebuit să fie propuse spre vânzare la prima licitaţie dedicată activelor companiei Aristophil.
După clasarea lor în patrimoniul naţional, aceste obiecte ar putea să ajungă în curând în colecţii naţionale. Ministrul francez al Culturii „a propus o negociere OTC (over-the-counter) pentru achiziţionarea acestor opere”.
Comisarul de licitaţie Claude Aguttes consideră că „această includere în patrimoniul naţional demonstrează caracterul excepţional al colecţiilor Aristophil”, o companie al cărei faliment i-a făcut pe numeroşi mici investitori să îşi piardă economiile.
Casa Aguttes a fost mandatată de Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris pentru a organiza vânzarea unui număr de 130.000 de bunuri confiscate de la Aristophil, companie bănuită că s-ar afla în centrul unei escrocherii cu scrisori şi manuscrise celebre, plasată în procedură de lichidare.
Licitaţia de astăzi este prima dintre cele 300 planificate să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani pentru a dispersa fondurile deţinute de Aristophil. Peste 18.000 de creditori, cărora compania Aristophil le-a propus să investească în manuscrise prestigioase, speră că această vânzare va reprezenta începutul unei proceduri de compensare financiară, în contextul în care mai multe proceduri penale şi civile sunt în derulare.
Manuscrisul autograf al volumului „Les Cent Vingt Journees de Sodome ou l’ecole de libertinage” scris de marchizul de Sade, finalizat în perioada în care el se afla în închisoarea Bastilia, a fost estimat la un preţ cuprins între 4 milioane şi 6 milioane de euro.
Colecţia Andre Breton cuprinde manuscrisul original al volumului „Manifeste du Surrealisme” (estimat între 600.000 şi 800.000 de euro), volumul „Second Manifeste du Surrealisme” (estimat între 1 milion şi 1,2 milioane de euro), dar şi „Poisson soluble I et II”, o serie autografă redactată pe şapte caiete şcolare, care conţine 114 eseuri de scriere automată (între 2 milioane şi 2,5 milioane de euro).
Pentru ca negocierile OTC să fie deschise între casa Aguttes şi statul francez trebuie mai întâi ca aceste cinci loturi vizate să fie retrase în mod oficial de la vânzare. Această autorizare va trebui să fie dată de administratorul procedurii de lichidare până astăzi.