F. T.

Ieri, în jurul orei 13.00, un echipaj aparținând Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Prahova a executat o acțiune de genul “punct ochit, punct lovit”, pe linia prevenirii și sustragerii de material lemnos în mai multe zone din județ.
Astfel, în zona Recea, Plopeni, oamenii legii au prins doi indivizi, cu vârstele de 24 de ani și, respectiv, 29 de ani, ambii din Plopeni Sat, comuna Dumbrăvești, care au tăiat fără drept patru arbori de esență tare (stejar și carpen), cu diametrele la cioată cuprinse între 26 și 28 de centimetri. Materialul lemnos era deja urcat și transportat cu două căruțe, acesta având ca destinație, după cum se precizează într-un comunicat al IJJ Prahova, “revânzarea la diverși cetățeni din zonă”.
În documentul de presă amintit se mai precizează și faptul că “în momentul în care cei doi bărbați au fost surprinși, după executarea somațiilor legale, au abandonat materialul lemnos și au fugit, fiind la scurt timp găsiți la domiciliile acestora”. Ambii au fost sancționați cu câte 4.000 de lei fiecare, potrivit Legii 171/2010, art 8, alin.1. Totodată, materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Slănic.
De “serviciile” jandarmilor prahoveni au mai beneficiat, tot ieri, și reprezentanții Ocolului Silvic Verbila. Astfel, o altă patrulă din cadrul IJJ Prahova a executat o acțiune punctuală în zona Vadu Săpat, în zona numită Pădurea Bisericii. Acolo, oamenii legii au prins în flagrant o persoană din localitate, care încărca de zor material lemnos, evident furat.
În acest caz, IJJ Prahova precizează că persoana în cauză a fost sancționată contravențional de două ori: o dată în baza Legii 171/2010, art.8, alin. 1 (infracțiuni la regimul silvic) cu 1.000 de lei, iar a doua oară, cu încă 1.000 de lei, fiindcă a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de către pădurar. Nici polițiștii ploieșteni nu s-au lăsat mai prejos în ceea ce privește combaterea furturilor din pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova. Astfel, tot ieri, polițiști din cadrul Postului Scorțeni au depistat un bărbat din localitate în timp ce transporta material lemnos, fără documente de proveniență. A fost sancționat contravențional cu o amendă de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost predat Ocolului Silvic Slănic.
De asemenea, în după-amiaza aceleiași zile a mai fost prins un al bărbat, tot din Scorțeni, în timp ce transporta cu o căruță material lemnos, fără să dețină documente legale de proveniență. Și acesta a fost sancționat contravențional cu amendă de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și lăsat în custodia pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Slănic.