Petre Apostol

Deşi este unul dintre cele mai populare sporturi din România, cu o tradiţie de invidiat pentru orice disciplină sportivă, gimnastica artistică românească se află de o bună perioadă de timp într-un impas vizibil. Iar problemele cu care se confruntă această disciplină olimpică au făcut ca la Campionatele Naţionale pentru junioare I şi II să se prezinte un număr foarte mic de sportive, reflectând mai ales criza acută în privinţa bazei de selecţie la nivel de ţară.
Cu toate acestea, există antrenori şi antrenoare care încă îşi mai doresc performanţă, încercând prin resursele de care beneficiază să contribuie la construirea unui viitor în gimnastica artistică. Este cazul şi Clubului Sportiv Petrolul Ploieşti, care a fost reprezentat de trei gimnaste la Campionatele Naţionale desfăşurate la Deva, săptămâna trecută. Antrenoarele Livia Costache, Doina Olaru şi Camelia Rădulescu (ultimele două fiind şi arbitre în cadrul campionatului) au avut calificate sportivele Bianca Stoica şi Daria Popa, la junioare II, nivelul 4, şi Alexia Ungureanu, la junioare II, nivelul 3.
După un an afectat de accidentări, suferind două fracturi (la picior în vară şi la mână în toamnă), Bianca Stoica a reuşit, totuşi, un concurs bun, în condiţiile în care a revenit la pregătire cu doar două săptămâni înainte de campionat. Absentă de la competiţia de calificare din vară, din cauza accidentării suferite, Bianca Stoica a fost acceptată în concurs, mai ales că, anul trecut, la nivelul 3, a fost dublă finalistă, situându-se pe locul opt la individual compus.
Gimnasta ploieşteană s-a clasat, de data aceasta, la nivelul 4, pe locul 12 la individual compus, cu 36.830 puncte, în total, având două evoluţii notabile, la sărituri (12.130p) şi la sol (11.200p). Media totală a sportivei petroliste ar fi putut fi şi mai mare, dacă nu ar fi înregistrat o penalizare de patru puncte, la paralele.
Cealaltă sportivă de la CS Petrolul la junioare II, nivelul 4, Daria Popa, s-a situat pe locul 13, cu un total de 28.870 puncte (doar de la trei aparate), însă a avut un concurs cu peripeţii, după ce s-a lovit la încălzirea oficială la sol. În concurs, aceasta s-a oprit după un element, acuzând probleme la picior, motiv pentru care nu a primit decât 6.800 puncte la aparatul respectiv. Totuşi, a revenit, apoi, la sărituri, unde a avut o comportare bună, depăşind-o pe colega sa de club, Daria fiind notată cu 12.430 puncte, ceea ce i-a adus calificarea în finala pe aparate.
Daria Popa, însă, nu a mai concurat în finală, în urma problemelor întâmpinate la individual, iar locul său a fost luat chiar de către Bianca Stoica, prima rezervă de la sărituri. Gimnasata de la CS Petrolul a încheiat pe locul al optulea, cu 11.830 puncte, la 1.4 puncte de medalia de bronz.
În privinţa concursului celor mai mici dintre sportive, junioare II, nivelul 3, Alexia Ungureanu a reuşit, de asemenea, calificarea într-o finală, după evoluţia de la individual compus. Sportiva ploieşteană a adunat, în total, 43.734 puncte, ocupând locul 16, cea mai bună notă obţinând-o la sărituri, cu 12.365, fiind a şasea din competiţie. La celelalte aparate a înregistrat următoarele note: 11.470p – paralele, 10.033p – bârnă, 9.866p – sol.
În finala de la sărituri, Alexia Ungureanu a încheiat pe locul opt, cu 11.830 puncte, fiind la un punct de ultima treaptă a podiumului.

Pregătire pentru campionat, la Cupa Vrancei

Cele trei gimnaste ploieştene care au fost prezente la campionate au avut parte de un concurs de pregătire, acestea participând la Cupa Vrancei. La respectivul concurs, Daria Popa a încheiat pe locul al treilea la individual compus, cu un total de 46.350 puncte, situându-se pe locul al doilea la sărituri şi pe locul al treilea la paralele şi la bârnă.
De asemenea, şi celelalte două sportive petroliste au urcat pe podium, Bianca Stoica fiind pe locul al treilea la sol, iar Alexia Ungureanu – pe locul al treilea la bârnă şi la sol.