Violeta Stoica

  Intrarea în municipiul Ploiești, orașul deseori numit “al găzarilor” din cauza mirosurilor emanate de diferiți agenți economici, poate avea un impact deosebit de neplăcut pentru persoanele obișnuite cu aer de munte sau cu aerul sănătos și neperturbat de vreun fel de poluare din zonele rurale. Dincolo de mirosuri sau de emisiile de gaze poluante, Ploieștiul mai lasă o impresie proastă la una dintre porțile de intrare ale orașului – de-a lungul căii ferate care vine de la Buzău și intră în zona stației Ploiești Sud. Aici, pe o suprafață impresionantă, tone de gunoaie de toate tipurile au acaparat integral terenul viran din apropierea căii ferate Ploiești Sud-Buzău. Despre acest subiect, ziarul Prahova a mai relatat, de-a lungul timpului, însă nu s-a luat nici măcar o măsură. Acum, gunoaiele care se văd chiar și din satelit ar putea să dispară în maximum o lună, după ce reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Prahova au verificat situația și promit să rezolve problema.

Maldărele de gunoaie – menajere, din construcții, resturi de aparate electrocasnice, uneori chiar și cadavre de animale – aruncate pe terenul viran aflat la bifurcația dintre calea ferată Ploiești Sud-Buzău și Ploiești Sud-Urziceni s-au adunat fără ca să intervină vreo autoritate a statului sau vreo autoritate locală pentru oprirea acestui fenomen de depozitare a deșeurilor într-o zonă neautorizată, folosită deseori de copii pentru a juca fotbal! Perimetrul respectiv – devenit un adevărat focar de infecție – a ajuns groapa de gunoi a localnicilor din cartierele ploieștene Moțoi și Pictor Rosenthal tocmai din cauza faptului că nicio autoritate nu a avut o reacție la ceea ce se întâmplă de câțiva ani încoace.
De această dată, însă, Garda de mediu – Comisariatul Județean Prahova a reacționat la puțin timp de la sesizarea făcută de ziarul Prahova.
Luni, 2 octombrie, comisari de mediu au verificat în teren cele semnalate, împreună cu reprezentanți ai Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești. Se pare că inclusiv echipa de control s-a îngrozit la vederea munților de gunoaie care străjuiesc intrarea în municipiul Ploiești spre Gara de Sud. Verificarea semnalului tras de ziarul Prahova a avut chiar și momente tragi-comice, cei din echipa de control descoperind inclusiv un om al străzii care pur și simplu dormea printre deșeurile depuse în zona respectivă, despre care au avut impresia sumbră că este un cadavru!
3-bCe au comunicat reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova după verificarea în teren? “Pe amplasamentul menționat, respectiv de la bifurcația căii ferate Ploiești Sud-Buzău și Ploiești Sud-Urziceni, pe o lungime de aproximativ 400 de metri (partea dreaptă a căii ferate Ploiești Sud-Buzău), zona Cartier Moțoi, au fost identificate cantități semnificative de deșeuri menajere și deșeuri asimilabile celor menajere, inclusiv deșeuri voluminoase. Întrucât, la data controlului, nu a putut fi identificat deținătorul de drept al deșeurilor și nici proprietarul terenului, în conformitate cu prevederile art. 21, alin 3 din Legea 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, GNM – CJ Prahova a impus autorității administrației publice locale, prin RASP Ploiești, curățarea și refacerea mediului din zona sud-menționată”, se arată în răspunsul oficial al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, semnat de comisarul șef Antonio Adrian Spînu (facsimil).
Așadar, Primăria Ploiești va fi obligată să găsească soluții pentru adunarea tonelor de deșeuri aruncate pe terenul respectiv, alfel, potrivit legii, autoritatea locală ar putea fi pasibilă de amendă.

Poliţia locală ar putea da amenzi usturătoare pentru aruncarea deşeurilor

Pe de altă parte, având în vedere obișnuința riveranilor de a se descotorosi de toate obiectele și gunoaiele de prisos de prin gospodărie, chiar dacă munții de deșeuri care se văd din satelit vor fi ridicați, fără intervenția responsabililor de la Poliția Locală Ploiești situația va fi aceeași – în mod sigur – peste un an sau peste doi. Tocmai de aceea, patrulele Poliției Locale Ploiești ar trebui să își facă rondurile prin zona respectivă pentru ca eventualii contravenienți să fie descurajați. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Ploiești, respectiv a Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea localităţii, precum şi constatarea faptelor ce constituie contravenţii, Poliția Locală Ploiești are posibilitatea, dacă nu obligația, de a sancționa faptele care constituie contravenție privind salubrizarea municipiului. Astfel, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care abandonează sau depozitează deșeuri menajere și stradale, moloz și ambalaje pe spațiile verzi, pe căile de comunicații, în locurile publice sau în alte locuri decât cele special amenajate sunt pasibile de amendă de până la 1000 de lei (pentru persoanele fizice) și de 2.500 de lei (pentru persoane juridice).
Mai gravă este neluarea măsurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicație rutiere, feroviare de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, această faptă fiind o contravenție care se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei – pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei – pentru persoane juridice.