Violeta Stoica

Ultimele decizii și măsuri luate de magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție clatină serios sintagma “unitate de elită” atribuită Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
După achitarea fostului deputat de Prahova Sebastian Ghiță și a fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu de către instanța de fond a Curții Supreme, astăzi se va da o nouă probă de foc pentru procurorul de ședință care reprezintă Direcția Națională Anticorupție într-un alt dosar răsunător, în care DNA i-a trimis în judecată pe Mircea Cosma, pe Vlad Cosma și pe omul de afaceri Răzvan Alexe, plus alte persoane.
Rămâne de văzut ce se va petrece astăzi în sala de judecată în acest proces, date fiind cererile judecătorilor de la termenul anterior, din luna septembrie.
Magistrații de la Înalta Curte așteaptă prezentarea de probe de către procurori, dar vor și reaudia martori într-unul dintre dosarele în care se așteaptă și se anunță răsturnări spectaculoase de situație.

Astăzi, procurorul de ședință va trebui să prezinte dovezi cerute de instanța de apel a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul întocmit de DNA Ploiești și care i-a vizat pe Mircea Cosma, pe Vlad Cosma, pe omul de afaceri Răzvan Alexe și pe alte persoane, printre care și foști funcționari ai Consiliului Județean Prahova.
Conform încheierii de ședință din data de 11 septembrie, Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care judecă în apel acest dosar, a solicitat prezentarea până la termenul de astăzi a uneia dintre cele mai importante probe la acest dosar, despre care luju.ro spune că este chiar “regina probelor”: un stick de memorie. Pe de altă parte, instanța va reaudia unii martori, admițând solicitările făcute în acest sens de către Vlad Cosma, ceea ce va însemna că declarațiile acestor persoane date în fața Completului de 5 judecători ar putea să contribuie decisiv în luarea unei hotărâri finale în acest dosar.
Textul integral al soluției pronunțate de judecători, la termenul din data de 11 septembrie: „Admite, în parte, proba testimonială solicitată de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad Alexandru, constând în reaudierea martorilor Onea Nicolae, Palada Gimi Costin, Dumitru Ion, Păvăleanu Marcel, Stroe Cecilia Cristina şi Popa Corneliu Ciprian. Respinge solicitarea de reaudiere a martorului Preda Bogdan, solicitată de acelaşi apelant intimat inculpat. Respinge proba testimonială constând în audierea martorilor noi Petre Daniel Cristian, Florea Daniel, Petre Sever Tudor, Uşurelu Petrică Lucian, Cosma Andreea şi Ţărîndă Andrei, probă solicitată de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad Alexandru. Admite proba cu înscrisuri solicitată de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad Alexandru prin cererea de probe formulată, astfel cum a fost detaliată în baza opisului anexat cererii. Admite solicitarea Ministerului Public de emitere a unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aplicabilitatea art. 19 din OUG nr. 43/2002, faţă de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad Alexandru, în dosarul penal nr. 363/P/2016. Admite cererea formulată de apelantul intimat inculpat Cosma Vlad
Alexandru privind emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în vederea înaintării memory-stick-ului tip Kingstone, ridicat la percheziţia efectuată la domiciliul martorei Stroe Cecilia Cristina în dosarul penal nr. 465/P/2013. Respinge cererea formulată de apărătorul ales al apelantului intimat inculpat Alixandrescu Daniel Adrian privind audierea martorului Bratosin Florin. Amână cauza la data de 9 octombrie 2017, ora 13.00, Sala Secţiilor Unite – 103, când vor fi audiaţi martorii Roşca Mircea, Onea Nicolae, Palada Gimi Costin, Dumitru Ion, Păvăleanu Marcel, Stroe Cecilia Cristina şi Popa Corneliu Ciprian şi apelanţii intimaţi inculpaţi Alixandrescu Daniel Adrian și Cosma Mircea. Se vor cita martorii Roşca Mircea – la adresa indicată, precum şi martorii Onea Nicolae, Palada Gimi Costin, Dumitru Ion, Păvăleanu Marcel, Stroe Cecilia Cristina şi Popa Corneliu Ciprian la adresele din lucrări, pentru a se prezenta la termenul acordat, în vederea audierii. În vederea continuării cercetării judecătoreşti, pune în vedere apelanţilor intimaţi inculpaţi Alixandrescu Daniel Adrian şi Cosma Mircea să se prezinte la termenul următor, pentru a fi audiaţi. Menține delegațiile apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții intimați inculpați. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 11 septembrie 2017”.

Ghiță și Bădescu, achitați luna trecută de Înalta Curte

3-dSpre finalul lunii trecute, mai precis pe 26 septembrie, judecătorii Instanței Supreme au dat o grea lovitură “unității de elită” a Direcției Naționale Anticorupție, pronunțând o sentință de achitare a fostului deputat de Prahova și om de afaceri Sebastian Ghiță, dar și a fostului primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu. Soluția instanței de fond care a judecat dosarul în care Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu fuseseră învinuiți de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești de dare, respectiv luare de mită pentru finanțarea echipei de baschet Asesoft, a fost o lovitură grea pentru DNA Ploiești, care instituise și sechestru asigurător pe bunuri aparținând celor doi. Și în acest caz, magistrații au decis ridicarea sechestrului asigurător dispus în cauză asupra bunurilor mobile și imobile ale celor doi, cheltuielile din faza de urmărire penală și din faza de judecată, de 20.000 de lei, urmând să fie suportate de către stat.