Ministrul de Finanţe a declarat la o emisiune tv că de la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25%, şi vor fi datorate exclusiv de angajat.
Angajatorii vor plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a mai anunţat ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. „Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului. Pentru categoriile de muncă la clasa I și clasa a II-a va plăti angajatorul contribuțiile”, a menţionat Mişa. Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat. „Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii”, a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii. Ministrul Finanțelor spune că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei. „Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat ministrul.
În campania electorală PSD anunța că impozitul pe venit va scădea de la 16 % (2016) la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariații care au minimum 2.000 de lei brut pe lună și de la 16% la 10% (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000 lei. Întrebat ce se întâmplă cu impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, Ionuț Mișa a răspuns: „Această măsură nu va fi implementată”.