Nicoleta Dumitrescu
Hotărât lucru, Teleormanul s-a transformat într-un soi de judeţ între judeţe, a cărui faimă lasă în urmă, la câteva capitole esenţiale, chiar şi Bucureştiul, chit că este Capitală de ţară. Iar faima teleormăneană poate fi analizată având în vedere, pe de o parte, ce om de stat a dat acest judeţ – persoana care are, în momentul de faţă, dubla calitate de preşedinte– al PSD şi al Camerei Deputaţilor, iar pe de alta – proaspătul dosar Belina, cu atât de multe ramificaţii încât a făcut victime colaterale şi în Cabinetul Mihai Tudose!
Cum s-a ajuns ca Teleormanul să fie o aşa oază de evenimente care mai de care mai răsunătoare, deocamdată nu se ştie. Cert este că, mai nou, Teleormanul a mai bifat un fel de premieră: o bătrână din satul Saelele a donat peste 10.000 de lei pentru celebra Catedrală a Neamului, din pensia lunară de 500 de lei! Dar, ce este mai ieşit din comun în acest caz este faptul că bătrâna, pe numele ei Gherghina, are 93 de ani, iar după cum a mărturisit mănâncă o dată pe zi, seara, ca să fie mai liniştită.
Povestea Gherghinei a apărut recent într-un jurnal care-i are ca ţintă, în calitate de cititori, pe cei care trec mai des pragul bisericilor şi sunt mai cu frică de Dumnezeu. În aceste condiţii, e greu de presupus dacă această ştire a ajuns şi pe la urechile liderului social-democraţilor. Nu de alta dar, după cât consum nervos a avut parte acesta în ultima perioadă, din cauza Cex-urilor prelungite până aproape de miezul nopţii, e firesc să nu fie chiar la curent cu tot ceea ce se întâmplă în urbea natală, chiar dacă Teleormanul a ajuns să fie, iată, un judeţ între judeţe.
Numai că povestea bătrânei din Teleorman pare că a venit la momentul potrivit, fiind pe post de ştire pozitivă care să le contrabalanseze pe cele cu tentă negativă al căror izvor este tot acelaşi judeţ. Dar, cum preşedintele Camerei Deputaţilor, de pe treptele sediului partidului pe care îl conduce, a declarat că nu mai are ce să caute în dealul Cotrocenilor, nu este exclus ca, având oareşce timp, să meargă în vizită la tanti Gherghina. „Ce mare te-ai făcut, Liviule!”, ar putea să-i zică bătrâna, cu dublu înţeles, în eventualitatea în care Liviu Dragnea s-ar duce în Saelele, sat pe care, de altfel, îl ştie bine de pe vremea când era şef de judeţ şi era iniţiator de proiecte de hotărâre pentru alocare de fonduri pentru pietruirea unor drumuri de pământ. „De ce ai venit maică, la mine, cu atâtea sacoşe cu de-ale gurii? Nu ai citit că eu mănânc doar o dată pe zi, seara, ca să dorm liniştită?”, ar mai continua bătrâna. „Lasă, tanti, nu e cu deranj. Vine iarna. E posibil să vină şi vremuri mai grele!”, s-ar scuza cel apostrofat, tot cu dublu înţeles.
Şi, încărcat sufleteşte de revederea meleagurilor din Teleorman, care a ajuns judeţ între judeţe, după un „Sărut mâna” scurt, aplicat şi pe mâna tremurândă a bătrânei, sprinţar, Liviu, din doi paşi, pesemne se va urca în bolidul de culoare neagră staţionat la poarta bătrânei. Direcţia – Bucureşti, Kiseleff, sediul PSD.