Petre Apostol

De ieri, s-a dat startul probelor din cadrul Campionatelor Europene de Ciclism pe Pistă, care se desfăşoară la Berlin, în Germania, până pe 22 octombrie. La competiţia continentală sunt prezenţi 338 de sportivi, dintre care 120 la feminin şi 218 la masculin, iar printre cele 28 de ţări reprezentate se numără şi România, care are în lot cinci rutieri, dintre care doi sunt ploieşteni.CICLISM 2 48
Astfel, în echipa naţională a României, coordonată de antrenorul Georgios Georgiadis, se regăsesc ploieştenii Valentin Pleşea (foto – dreapta) şi veteranul Alexandru Ciocan (foto – stânga), fiul antrenorului Constantin Ciocan, de la CS Petrolul Ploieşti. În privinţa celui din urmă, trebuie remarcat faptul că fostul multiplu campion naţional pe pistă a revenit în echipa naţională la 39 de ani, arătând că încă mai are un cuvânt de spus în ciclismul de performanţă.
În schimb, Valentin Pleşea a fost o prezenţă constantă în lotul naţional, reuşind, anul acesta, cel mai bun rezultat al României la Jocurile Francofoniei, disputate la Abidjan, în Coasta de Fildeş, în vară.
Alături de cei doi sportivi ploieşteni, echipa naţională este completată de către Norbert Szabo, Marius Petrache şi Daniel Crista, dintre care primul a fost finalist la proba de keirin de la GP Vienna (concurs de clasa 1 UCI), săptămâna trecută, în vreme ce al doilea a câştigat medalia de bronz la Campionatele Balcanice, la începutul lunii iulie.
Reprezentanţii României vor fi prezenţi în cadrul probelor de sprint individual, sprint pe echipe, urmărire individuală, urmărire pe echipe, keirin, un kilometru, adițiune de puncte, scratch, omnium și cursă cu eliminare. Astfel, nu vor lua parte la probele Stayer și Madison.
Alexandru Ciocan, veteranul echipei, care este, totodată, şi triatlet, organizator de competiţii (a iniţiat Road Grand Tour), precum şi comentator sportiv, consideră că delegaţia României ar trebui să urmărească stabilirea unor recorduri naţionale şi să înţeleagă ceea ce înseamnă competiţiile actuale pe velodrom, în condiţiile în care în ţara noastră nu există o pistă modernă.