Petre Apostol

Chiar dacă sportul popicelor a intrat de mult timp într-un con de umbră în ţara noastră, existând resurse limitate pentru finanţarea activităţii cluburilor care activează în campionatele naţionale, pasiunea pentru această disciplină sportivă nu a dispărut complet în anumite zone ale ţării, cum este, de exemplu, oraşul Ploieşti.
În reşedinţa judeţului Prahova se găseşte campioana naţională la feminin la senioare, Conpet Petrolul Ploieşti reprezentând un centru important în acest sport la nivel naţional. Iar gruparea ploieşteană dovedeşte că nu trăieşte doar de pe urma performanţelor obţinute la categoria senioarelor sau a rezultatelor din trecut, ci are şi un viitor promiţător, datorită junioarelor care au potenţial să continue tradiţia popicelor în Prahova.
Cea mai recentă dovadă a acestui fapt o reprezintă performanţele obţinute la ediţia din actualul sezon a Campionatului Naţional la probele de individual şi de tandem la categoria U23, la care elevele antrenoarei Mihaela Lixandru au urcat de trei ori pe podiumul de premiere.
Vedeta de la Conpet Petrolul a fost categoric Ana Livia Costache (foto, în stânga, alături de antrenoarea Mihaela Lixandru şi de colega sa – Loredana Vişan), sportivă care, în prima parte a anului, cucerea titlul naţional la junioare (U18) la proba „regină” – individual clasic. La această categorie de vârstă, jucătoarea ploieşteană nu a mai reuşit să-şi adjudece medalia de aur, însă a obţinut trei medalii din patru posibile.
Cea mai strălucitoare dintre medaliile câştigate a fost cea de argint din cadrul probei de tandem feminin, la care Ana Costache a făcut pereche cu Loredana Vişan. Cele două sportive ploieştene au ajuns până în finala campionatului, unde s-au confruntat cu jucătoarele clubului gazdă, Electromureş Târgu Mureş, Maria Ciobanu şi Gal Beatrix Timea. Finala competiţiei a fost extrem de echilibrată, ajungându-se în prelungiri şi chiar şi ultima fază a meciului s-a decis la un singur popic, în favoarea jucătoarelor din Târgu Mureş. Astfel, Ana Costache şi Loredana Vişan au obţinut medaliile de argint, în vreme ce podiumul a fost completat de perechile Maria Enescu / Ştefania Şchiopescu (Rapid Bucureşti) şi Denisa Marin / Ana Maria Popescu (Rapid Bucureşti).
Ana Costache şi-a mai trecut în palmares încă două medalii de bronz, la cele două probe individuale, desfăşurate în prima zi a competiţiei. Sportiva de 18 ani de la Conpet Petrolul a încheiat pe locul al treilea la individual clasic, cu 548 de popice doborâte, reprezentând un nou record personal, fiind foarte aproape de primele două clasate, Maria Ciobanu şi Gal Beatrix Timea, care au înregistrat 556, respectiv 555 de popice doborâte.
În plus, eleva antrenoarei Mihaela Lixandru a bifat o performanţă similară şi la proba de individual sprint, unde sportivele ploieştene au avut ghinion la tragerea la sorţi, eliminându-se între ele în prima fază a concursului, Ana Costache ajungând cel mai departe, în semifinale, urcând pe a treia treaptă a podiumului, alături de Ştefania Şchiopescu (Rapid). Finala s-a disputat între două reprezentante de la Electromureş, Reka Fekete având câştig de cauză în duelul cu Melisa Ungureanu.