Ana Maxim

Sistemul sanitar este pe picior de grevă. Medicii de familie au anunțat ieri că în luna octombrie vor fi demarate protestele la nivel naţional, aceștia fiind nemulţumiţi de sistemul birocratic şi investiţiile slabe din Sănătate, iar angajați din Serviciul Județean de Ambulanță au organizat în Prahova – concomitent cu colegii lor din întreaga ţară – un miting, pentru a sensibiliza Guvernul să soluționeze o serie de revendicări. Medicii, asistenții medicali și celelalte categorii de personal din cadrul SJA sunt nemulțumiți de volumul mare de muncă, de parcul auto învechit, dar şi de faptul că și-ar putea pierde unele sporuri. În semn de protest, sirenele salvărilor au răsunat ieri, la Ploiești, timp de 30 de secunde, iar liderul sindical a prezentat toate problemele din acest sector de activitate.

Aproximativ 30 de angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Prahova – medici, asistenți medicali, personal TESA, ambulanțieri, muncitori – au participat ieri la un miting în curtea sediului central al instituției din Ploiești, pentru a sensibiliza Guvernul să le soluționeze o serie de revendicări. Oamenii sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și de perspectiva pierderii unor sporuri salariale odată cu aplicarea L153/2017, de la 1 ianuarie 2018. La ora 11.00, timp de 30 de secunde, au fost acționate sirenele mai multor salvări parcate în curtea SJA, apoi a răsunat Imnul Ambulanței la un difuzor aflat în curtea instituției. Oamenii au venit la protest în timpul liber, pentru a nu afecta capacitatea de intervenție în județ a echipajelor de specialitate. Liderul Sindicatului Ambulanța Prahova, care numără 300 de membri, Toma Petre, asistent medical, a citit revendicările sindicaliștilor din județ, împărtășite și de cei din restul țării, proteste precum cel de la Ploiești având loc, ieri, la toate sediile centrale ale Serviciilor de Ambulanță din țară.

protest salvare
“Principala problemă este faptul că aplicarea L/153 defavorizează anumite categorii de personal ale serviciului nostru. De la 1 ianuarie 2018, personalul TESA va fi exilat într-o altă familie ocupațională și nu va mai beneficia de sporurile specifice angajaților din serviciile de ambulanță. Acesta va fi trecut la administrația publică, deși angajații din această categorie profesională – personal TESA – nu sunt funcţionari publici și nici nu fac parte din categoria personalului contractual. S-a făcut o simulare și s-a constatat că, de la 1 ianuarie 2018, un angajat din personalul TESA, cu studii medii economice, ajunge să aibă un salariu echivalent cu o doamnă angajată pe post de îngrjitoare. Politica salarială anunțată a guvernului este aceea ca de la 1 ianuarie 2018 să se acorde un spor de 25% tuturor bugetarilor, iar de la 1 martie 2018 se mai acordă o majorare, iar în privința acesteia ne nemulțumește principiul de aplicare: medicii și asistenții beneficiază de ea integral, iar ambulanțierii – eșalonat pe patru ani până în 2020. Noi suntem aici o echipă, plecăm pe teren – medici, asistenți, ambulanțieri. Practic, asta dinamitează spiritul de echipă, este firesc să apară niște frustrări. Din cauza asta sunt nemulțumiri foarte mari și sperăm ca acest lucru să fie modificat”, ne-a precizat liderul sindical Toma Petre. Problemele generate de prevederile L 153 sunt prezentate și într-un comunicat al Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România din 22 septembrie a.c.. Sunt menționate mai multe situații ce creează nemulțumiri: pierderea tichetelor de masă de la 1 ianuarie 2018 până la 1 Decembrie 2018, pierderea totală sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, scăderea salariului de bază al managerului general, discriminări ale personalului sanitar auxiliar și alte categorii de personal angajat în unitățile sanitare față de medici și asistenți în ceea ce privește majorarea salariului de bază, pierderea sporului de 50% pentru condiții deosebite a personalului TESA și a muncitorilor, spor ce a fost acordat din 2007 până în prezent, mutarea personalului TESA, a muncitorilor din SJA și a persoanelor care au funcții în Comitetul Director în familia ocupațională de funcții bugetare Administrație din administrația publică locală.

Personal puţin, parc auto învechit

Deficitul de personal reprezintă o altă problemă ce nemulțumește angajații din serviciile de Ambulanță. În Prahova, situația este considerată una dramatică de către sindicaliști. “În cadrul SJA Prahova este asigurat 50% din normativul de personal necesar. De exemplu, ar trebui să existe 304 asistenți medicali, iar posturi ocupate sunt 145, deci sub 50%. Celelalte posturi nu sunt bugetate, nu s-a obținut o suplimentare pe statul de funcții. Deficitul de personal are implicații foarte serioase. În primul rând, acesta duce la o supradimensionare a volumului de muncă, cu efecte asupra stării de sănătate a personalului. Aș aminti faptul că s-a dublat și chiar triplat în rândul acestuia a numărului zilelor de concediu medical și faptul că persoane tinere au boli grave – boli ale aparatului locomotor, sunt operate pe coloană, au neoplasme, stenturi la inimă, diabet și alte boli ce nu apar în mod firesc la vârsta lor. Pe de altă parte, menirea serviciului de ambulanță este aceea de a fi un serviciu în așteptare. Adică, să avem personal suficient să așteptăm să fim solicitați și în momentul respectiv să plecăm. Or, în condițiile deficitului de personal, noi nu mai avem un serviciu în așteptare, ci un serviciu în alergare. În loc să așteptăm, alergăm noi către pacienți și uneori aceștia ne reproșează că ajungem cu întârziere, dar asta pentru că alergăm de la un caz la altul. În plus, de multe ori suportăm agresiuni verbale și fizice din partea pacienților”, ne-a mai precizat liderul sindical Toma Petre. Sindicaliștii mai cer guvernanților înnoirea parcului auto, care este foarte învechit, unele mașini având peste 600.000 de km. În aceste condiții apar probleme și la sistemele de climatizare ale mașinilor, iar asta afectează confortul echipajelor și al pacienților, susțin sindicaliștii. Dobrescu Ștefan Marian, asistent medical principal, unul dintre protestatari, ne-a precizat ieri: “Sunt condiții din ce în ce mai grele de lucru. Sunt angajați care se apropie de pragul pensiei și sunt foarte mirați de ceea ce se întâmplă, pentru că acest sector – medicina de urgență –
chiar trebuie să fie bine pus la punct. Ne adresăm unui segment foarte mare de populație și lucrăm cu puțini oameni, cu 50% din personalul medical și auxiliar. În ultimii ani, de multe ori pacienții au sunat pentru diagnostice banale. Medicii de familie ori nu mai fac față, ori nu se ocupă de pacienți suficient de bine și preluăm și această categorie de populație ce apelează pentru banale dureri de cap sau de burtă. În felul acesta, prin numărul mare de solicitări învechim și mai tare parcul auto. Pe de altă parte, medicina de urgență nu mai este la nivelul la care trebuie din cauza numărului mare de solicitări. Pentru că parcul auto este învechit, începem să lucrăm în condiții de periculozitate dacă nu se alocă bani pentru noi mașini, noi piese. Pe de altă parte, ne miră faptul că o serie de sporuri încep să fie tăiate”. Zilele trecute, conducerea Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România a participat la o întâlnire cu reprezentanți ai guvernului, aceștia din urmă constatând, în final, că se impune completarea și modificarea L 153 până la 1 ianuarie 2018. Săptămâna viitoare vor avea loc noi discuții între cele două părți, dar acțiunile sindicale vor continua. Începând cu 5 octombrie se va declanşa un protest național, iar pe 9 octombrie FNSAR va organiza o pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice.