Acceptarea de către o persoană a faptului că are o problemă de sănătate mintală este una dintre etapele cele mai dificile ale recuperării.
În cartea sa “Acceptarea bolilor psihice”, psiholoaga Lauren Mizock foloseşte termenul de acceptare pentru a se referi la procesul de recunoaștere și gestionare activă a unei probleme de sănătate mintală, scrie psychologytoday.com. Una dintre concluziile sale este că procesul de acceptare este afectat de gen şi descrie obstacolele pe care bărbații le depășesc ca să ajungă să accepte că au o problemă de sănătate mintală.
l Masculinitatea hegemonică. Unul dintre obstacolele principale pe care bărbaţii le depășesc pentru a accepta o problemă de sănătate mintală este masculinitatea hegemonică – presiunea pe care o simt să se conformeze normelor tradiționale de gen, cum ar fi duritatea, neînfricarea și invulnerabilitatea față de durere. Bărbaţii intervievați au spus că au suferit în tăcere pentru că o problemă de sănătate mintală ar putea fi un semn de slăbiciune sau vulnerabilitate.
Bărbaţii se luptă cu aceste noțiuni rigide de masculinitate, depăşind limitele rolurilor tradiționale de gen. Un bărbat a descris versiunea sa de acceptare: “Am un simptom, voi trece prin viaţă cu acest simptom. Voi scoate tot ce e mai bun din asta”. Alți bărbați au trecut de presiunile masculinității tradiționale construind acceptarea ca un semn al curajului, puterii și flexibilității.
l Evitarea căutării ajutorului. O altă provocare a acceptării implică evitarea bărbaților de a căuta ajutor. Căutarea unui ajutor profesional poate stimula recunoașterea și înțelegerea unei probleme de sănătate mintală. Există cazuri care descriu presiunile fizice ale masculinității hegemonice, de exemplu, cele ale deținuților care au devalorizat deținuții care doresc tratament medical pentru durere. Sau un director care a făcut mari eforturi pentru a-și ascunde programările la dializă de angajații săi pentru a evita să fie văzut ca slab.
Pe de altă parte, mulți bărbați depășesc această problemă, rezistând noțiunilor rigide ale masculinității și angajării în tratament. Uneori aceasta implică recrutarea femeilor în îngrijirea lor. Femeile acționează uneori ca mediatori de sănătate pentru bărbați în gestionarea bunăstării mentale și fizice, ajutându-i să detecteze și să răspundă la simptomele pe care le pot ignora.
l Suprimarea emoțiilor. Bărbații pot să respingă și să reprime emoțiile care sunt parte integrantă a recunoașterii și răspunsului la o problemă de sănătate mintală. Lauren Mizock a condus un grup de gestionare a furiei la un spital unde a descoperit că furia a fost una dintre puținele emoții dificile acceptate din punct de vedere social pe care bărbaţii puteau să o exprime. Sentimentele dureroase ar putea fi exprimate prin mânie, în loc să se manifeste ca tristețe. Alternativ, reprimarea emoțiilor poate fi depășită prin acceptarea și exprimarea sentimentelor.
l Abuzul de substanțe. Ce se întâmplă când expresivitatea emoțională este condiţionată? Abuzul de substanțe poate deveni o modalitate de amorțire a durerii. Un bărbat, intervievat de Lauren Mizock, a declarat: “Mă simțeam ca un ratat, așa că am luat sticla și am început să beau.” După ce a băut 40 sau 50 de beri, a fost dus de urgență la spital, unde boala de care suferea a fost diagnosticată şi acceptată. Mulți oameni depășesc acest obstacol şi pot găsi resurse valoroase de sprijin social și un spațiu în care negarea este depășită în mod activ.
l Comportamente distructive. În cercetarea sa privind bărbații și bolile mintale, Lauren Mizock a fost șocată să descopere importanţa diferenței de gen în ceea ce priveşte vârsta medie a morții. Courtenay a atribuit acest lucru problemelor legate de dependență sau omucidere, dar şi comportamentelor de sănătate aparent triviale, precum utilizarea centurii de siguranță. “Durata de viață mai scurtă a bărbaților este adesea presupusă a fi naturală și inevitabilă,” spune Courtenay.
Unul dintre bărbații intervievați a vorbit despre natura problemei sale: “Dacă o să cred că nu am o problemă, atunci nu voi lua medicamentul… Cred că dacă nu accept, atunci nu voi face ceea ce trebuie să fac pentru sănătatea mea.” Ajutorul și intervenția pot servi ca alternative la aceste bariere care stau în calea acceptării unei probleme de sănătate mintală.
În general, este incredibil că bărbații care se confruntă cu aceste obstacole pot să le depășească. În mod clar, categoriile tradiționale de gen pot fi toxice pentru toată lumea. Dezvoltarea unor noțiuni mai fluide legate de masculinitate poate fi o direcție bună pentru sănătatea mintală și procesul de acceptare.