F. T.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova au derulat, în luna august, a anului curent acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 160.500 de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Astfel, în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 138 de controale, fiind dispuse 23 de amenzi în valoare de 135.500 de lei. Din totalul acestora, inspectorii au aplicat șapte amenzi – în valoare de 70.000 de lei – numai angajatorilor care utilizau persoane (nouă la număr) care nu aveau întocmite forme legale.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 101 controale, context în care 83 de angajatori au fost sancţionaţi cu suma de 25.000 de lei.
În același document de presă se mai precizează și faptul că angajatorii au comunicat către ITM Prahova, în aceeaşi perioadă, 15 evenimente, care, în urma cercetărilor efectuate de către inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă.
”Atragem atenţia, din nou, atât angajatorilor cât şi angajaţilor, că nerespectarea normelor de securitate a muncii, a instrucţiunilor de lucru în condiţii de siguranţă a muncii, pot atrage consecinţe deosebit de grave, inclusiv din punct de vedere penal, prin neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. Pedeapsa pe care o riscă persoanele implicate este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, sau amendă, iar dacă fapta este săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”, se mai precizează la finalul comunicatului ITM Prahova.