V. Stoica

Locuitorii, dar și turiștii care iubesc drumețiile montane sau din zonele deluroase ale județului Prahova, ar trebui să fie foarte atenți la posibilele întâlniri cu urșii sau cu alte carnivore mari (lupi) în orașele Bușteni, Breaza – Nistorești, Sinaia, Comarnic, Azuga, Slănic și în comunele prahovene Măneciu – Cheia, Iordăcheanu, Telega, Șotrile, Valea Doftanei, Brebu, Bertea, Secăria.
Deși unele organizații neguvernamentale spun că urșii ar trebui protejați cu orice risc pentru oameni, situația prezentată – în comun – de Jandarmeria Prahova și de Instituția Prefectului Județului Prahova arată îngrijorător. Potrivit datelor furnizate de sursele menționate, jandarmii au intervenit în ultima perioadă în 52 de cazuri în localități din județul Prahova, cele mai multe fiind înregistrate în zilele de 5 și 6 septembrie, când au avut șapte intervenții pentru extragerea urșilor din zonele locuite.
„Au fost semnalate atacuri asupra locuitorilor, asupra animalelor domestice cât și pagube în gospodării. Acestea s-au produs atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, animalele sălbatice apărând și în intravilanul localităților. (…) ”, spun reprezentanții Instituției Prefectului, care mai precizează că au fost constituite echipe mixte formate din jandarmi şi reprezentați ai ocoalelor silvice și ai fondurilor cinegetice, care patrulează în zonele în care au fost înregistrate incidente.
„Recomandăm cetățenilor prahoveni, cât și turiștilor să se informeze și să evite deplasările în păduri, zone împădurite, trasee montane nemarcate, din localitățile mai sus menționate sau limitrofe acestora, iar în cazul în care acestea totuși se efectuează, să țină cont de recomandările specialiștilor.
În situația în care se observă prezența unor carnivore mari, cetățenii sunt rugați să sune la numărul de urgență 112”, atrag atenția autoritățile prahovene.