Un adevărat cutremur s-a iscat în sistemul judiciar din România, după apariția unor declarații fulminante făcute chiar de un fost șef al Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite ale Americii, care acum este avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu. Cotidianul Evenimentul zilei și stiripesurse.ro au prezentat zilele trecute mai multe informații, printre care și o scrisoare deschisă a fostului șef al FBI, Louis Freeh, în care acesta vine cu o serie de acuzații la adresa modului în care se efectuează unele anchete în sistemul judiciar din România, făcând referire la deficiențele pe care le-a depistat o echipă de investigatori americani în dosarul instrumentat împotriva clientului său, omul de afaceri român Puiu Popoviciu.
Cutremurul care ar putea să zguduie din temelii tot ce ține de sistemul judiciar din România ar putea veni, prin urmare, de peste ocean, având în vedere că acuzațiile făcute de fostul înalt oficial american sunt de natură să determine căderea unor capete importante ale așa numitului “sistem paralel”.
Seria articolelor în care jurnaliștii de la Evenimentul zilei și cei de la știripesurse.ro fac dezvăluiri despre dedesubturile unor anchete a continuat zilele acestea. Declarațiile făcute de însuși Louis Freeh, fost șef al Biroului Federal de Investigații (FBI), sunt de natură să pună pe jar și să ardă din temelii “sistemul paralel” care se pare că a funcționat fără probleme ani la rând și a reușit să trimită după gratii sau să ancheteze oameni importanți în baza unor dosare penale constituite în mod defectuos.
Publicația online stiripesurse.ro a arătat, în ediția de miercuri, cum privește fostul șef peste investigatorii federali americani, Louis Freeh, modul în care actualul său client, Puiu Popoviciu, pe care îl reprezintă în calitate de avocat, a ajuns să fie condamnat la ani grei de închisoare în baza unui dosar care conține “numeroase lacune juridice şi factuale”.

Analiza unei decizii controversate

Jurnaliștii de la stiripesurse.ro au publicat un comunicat elaborat de fostul șef al FBI, acum avocatul lui Puiu Popoviciu: “Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României cu privire la condamnarea penală a omului de afaceri român Gabriel Popoviciu și la sentința de șapte ani de închisoare. Această sentinţă şi condamnare nu este susținută nici de fapte, nici de lege.
În iulie 2016, am fost repartizat să efectuez un raport independent al condamnării domnului Popoviciu în fața Curții de Apel din România. Am efectuat acest raport cu ajutorul unei echipe de procurori federali experimentați și foști agenți speciali ai FBI, printre care unul care vorbea fluent limba română.
Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente și înregistrări clandestine ale conversațiilor sale. Această analiză a scos la iveală numeroase deficiențe de fapt și juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu – presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior și materiale corporative promoționale (cum ar fi un stilou, un notebook și calendare). Fostul ministru al Educației, precum și alți martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public și, prin urmare, nu se poate susține acuzația legală de abuz de funcție. Multe alte deficiențe grave de fapt și de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost, de asemenea, subliniate în raportul meu”.

„România, ţara sistemelor paralele”, serialul care dezvăluie petele din justiţia română

Și cotidianul Evenimentul zilei a publicat de o bună perioadă de timp articole referitoare la sistemul paralel despre care se spune că a acaparat ani la rând România. Sub titlul “România, țara sistemelor paralele”, Evenimentul zilei a prezentat – printre altele – și un episod referitor la modul în care oamenii de afaceri Popoviciu, Ghiță și Alexandre Adamescu au fost nevoiți să plece din țară. Pe de altă parte, ieri, evz.ro a publicat o nouă informație, preluată din sursazilei.ro, care ar putea da peste cap multe lucruri: sistemul penitenciar din România ar putea fi un motiv real pentru cei trei oameni de afaceri să nu poată fi extrădați.
“Executarea unui mandat european de arestare trebuie amânată dacă există un risc real de tratament inuman sau degradant, din cauza condițiilor de detenție ale persoanei în cauză în statul membru, emitent al mandatului. Așa a decis, în aprilie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)”, afirmă jurnaliștii de la evz.ro.
“Puiu Popoviciu nu vrea să se întoarcă în țară ca să execute o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Este undeva la Londra sau în Statele Unite ale Americii. Alexandre Adamescu nu vrea să vină în țară ca să fie arestat de DNA într-un dosar în care tatăl său a murit păzit de un gardian, din cauza unor afecțiuni extrem de grave, cu care a intrat în închisoare și care s-au agravat din cauza condițiilor inumane. Este localizat la Londra.
Sebastian Ghiță a plecat din țară înainte ca DNA să-i emită, prin celebrul procuror Negulescu – Portocală de la Ploiești, un mandat de arestare într-unul din dosare fiind acuzat că l-a adus în țară pe fostul premier britanic Tony Blair. Este la Belgrad (…).
Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur”, scriu jurnaliștii de la evz.ro.

Jurnalist britanic: „Metodele folosite frecvent în investigarea corupţiei prezintă un grad
considerabil de continuitate cu practicile şi atitudinile din epoca comunistă”

Același cotidian central, Evenimentul zilei, a arătat: “Totul a început cu generalul Dumbravă! Când vin dovezi clare din partea celor care ar trebui să pună în aplicare legea din partea unor instituții, stai să te întrebi de ce trebuie să ai încredere în Justiție și să nu accepți că Popoviciu, Ghiță și Adamescu au mai mult decât indicii rezonabile că o condamnare în România se obține pentru că trebuie, nu pentru că sunt dovezi! Iar prezumția de nevinovăție nu există decât pe hârtie!
De la declarația gen. SRI Dumitru Dumbravă care a spus răspicat că Justiția reprezintă un câmp tactic pentru serviciul de informații pe care-l reprezintă, fiind preocupat de soarta unui dosar până ajunge la o condamnare definitivă, la fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, care a recunoscut în fața Consiliului Superior al Magistraturii că a mințit CEDO spunând că există un buget de 150 de milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor în șapte penitenciare, trecând prin cazul Rarinca, un om obișnuit care a fost condamnat pentru că a îndrăznit să-i ceară returnarea unei datorii fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, există argumente și pentru Popoviciu, Adamescu și Ghiță. Oricât nu le-ar plăcea ofițerilor acoperiți din presă, autenticitatea vocii procurorului șef al DNA care cerea „decaparea” unui dosar care să ducă la anchetarea fostului prim-ministru este greu de negat. Iar declarațiile procurorilor cu vechime aruncați din DNA sunt mult mai puternice decât vrea să recunoască șefa DNA!
Popoviciu, Adamescu, Ghiță au scăpat de acest mecanism infernal. Deocamdată. Se zbat să nu intre între rotițele Sistemului, pentru că știu că nu au nicio șansă. Iar dovezile privind mecanismul implacabil care a fost construit în ultimul deceniu nu încetează să apară. Un ziarist britanic, David Clark, a avut încăpățânarea să scrie despre abuzurile sistemului paralel: „În paralel cu anchetarea unor cazuri de corupţie, există motive pentru a concluziona că lupta anticorupţie a României a oferit, de asemenea, o acoperire convenabilă pentru influenţarea scorului politic şi pentru încălcări grave ale drepturilor omului, lucruri care arată o tulburare a supremaţiei legii. Într-adevăr, metodele folosite frecvent în investigarea corupţiei prezintă un grad considerabil de continuitate cu practicile şi atitudinile din epoca comunistă”.
A spus în repetate rânduri, inclusiv în fața Comitetului Helsinki la Washington că „lupta anti-corupţie din România ridică semne de aspecte: Politizarea justiţiei, înţelegerile de culise între procurori şi executiv, implicarea serviciilor de informaţii, lipsa respectului pentru independenţa judecătorilor şi abuzurile făcute de procurorii anticorupţie.”