În această minivacanță, zilnic, aproape 10.000 de poliţişti sunt dislocați în teren, pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, dar și pentru creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare. Oamenii legii acționează însă nu numai pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave pe drumurile publice, dar – și mai ales astăzi, de Sfânta Maria – în zona lăcaşurilor de cult, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.
Însă, potrivit unui comunicat al Poliției Române, începând de sâmbătă și până ieri (deci în numai trei zile!), au fost constatate 2.286 de infracţiuni, dintre care 726 contra persoanei, 870 contra patrimoniului și 368 la regimul siguranței rutiere.
Tot în această perioadă au fost surprinși în flagrant 393 de autori de infracțiuni, față de 68 de persoane fiind aplicate măsuri preventive (reținere sau arest preventiv).
Au mai fost aplicate, în perioada menționată, și alte 22.543 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.704.162 de lei, dintre care 3.892 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică.
În urma activităţilor desfăşurate în trafic, pe linie rutieră, poliţiştii au aplicat 16.948 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (aproximativ 6.000) fiind pentru viteză excesivă, dar nelipsind nici amenzile pentru consum de alcool. Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de 326.991 lei, au reţinut 1.539 de permise de conducere și au retras aproape 400 de certificate de înmatriculare auto.